Водещата теория за бомбените заплахи в учебни заведения е, че

...
Водещата теория за бомбените заплахи в учебни заведения е, че
Коментари Харесай

Демерджиев за бомбените заплахи: Става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия

Водещата доктрина за бомбените закани в образователни заведения е, че става въпрос за хибридни офанзиви, свързани с Русия. Това разяснява пред публицисти в Гранично полицейско ръководство „ Малко Търново “ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той акцентира, че има протокол за деяние при бомбени закани от 2020 година, който се съблюдава, само че през днешния ден ще бъде свикана междуведомствена работна група, която да го прегледа.

Демерджиев изясни, че източниците на офанзивите са едни и същи, като страната ни е алармирала партньорските си служби в Съединени американски щати и Англия, които работят по установяването на източника на сигналите. По думите му заканите идват от имейли, регистрирани в „ Google “.

Демерджиев увери, че до изборите ще има ясно открити правила за реакция при бомбени закани и изборният развой ще бъде пресечен единствено в случай че има действителна заплаха.

Припомняме, че през днешния ден, 28 март, нови имейли със закани за сложени взривни устройства са получени в учебни заведения в цялата страна, оповестиха за Дарик радио от вътрешното министерство.Имейли са получени в градовете София, Варна Сливен, Бургас.Сигнал за бомба бе получен и вУниверситета за национално и международно стопанство.

По-рано във вторник сигнал за бомба, единствено че по телефона, беше подаден в столичното 22-ро учебно заведение. Учебните занятия там през целия ден ще бъдат прекратени.

В понеделниксъщо доста учебни заведения получиха закани онлайн. В полето за адресант при изпратените имейли беше вписано името Егор Синянский, представящ се за член на организация, която в обществената мрежа „ Телеграм ” приканва към принуждение.

Според специалистите по киберсигурност най-вероятно опасността е на световно равнище и не идва от България. Съобщенията са на български език, само че са изпратени от чужбина и евентуално са преведени с интернет преводач. От Министерство на вътрешните работи прецизираха че са претърсили пространствата и досега няма открити съмнителни движимости, само че са готови за сходни сигнали и в деня на изборите.

Заплахата в получените имейли се е отнасяла до тротилови заряди, каквито постфактум не бяха открити. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира ненавист против човечеството и децата. На профилната фотография има маскиран мъж с автоматизирано оръжие.

В столицата засегнатите образователни заведения бяха предимнов регионите " Красно село " и " Подуяне ". На мястобяхаизпратени екипи наспециалните служби, които да ревизират постройките.Със случая се зае ГДБОП, а основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров изясни, че се работи по определяне на създателя на имейла.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР