Водещата новина в световната медия е за хакерската атака в

...
Водещата новина в световната медия е за хакерската атака в
Коментари Харесай

CNN за България: Цяла държава беше хакната

Водещата вест в международната медия е за хакерската офанзива в българската приходна организация

Хакерската офанзива, която България разисква към този момент цяла седмица не подмина и международните медии. Днес водещата вест в CNN е по какъв начин „ Една цяла страна беше хакната “, пише economic.bg.

``
реклама

„ В страна с население от 7 млн. с този мащаб на офанзивата значи, че съвсем всеки работещ възрастен в страната е бил обиден “, пишат от CNN и допълват, че офанзивата е голяма, само че не е нещо неповторимо.

Правителствените бази данни са златна мина за хакерите. Те съдържат голямо количество информация, която може да бъде " потребна " за години напред, споделят специалисти. 

" Можете да извършите паролата си по-дълга и по-сложна, само че информацията, която държавното управление държи, са неща, които няма да се трансформират, " сподели Гай Бънкър, специалист по осведомителна сигурност и основен софтуерен шеф в Clearswift, компания за киберсигурност.. 

„ Датата ви на раждане няма да се промени, няма да се реалокира на следващия ден “, изяснява той. " Голяма част от информацията, която е била взета, е годна през вчерашния ден, е годна и през днешния ден и евентуално ще бъде годна за огромен брой хора след пет, 10, 20 години. ", добавя специалистът.

Раят на хакерите 

До в този момент сходни офанзиви се водеха от висококвалифицирани хакери. Но от ден на ден не е нужна комплицирана и деликатно планувана интервенция за навлизане в ИТ системи. Хакерски принадлежности и злотворен програмен продукт, които са разполагаем на тъмната мрежа, разрешават на хакери-аматьори да причинят големи вреди. 

Строг закон за отбрана на данните, който влезе в действие предходната година в целия Европейски съюз, сложи нови тежести за всеки, който събира и съхранява персонални данни. Той също по този начин вкарва тежки санкции за всеки, който погрешно ръководи данните, като евентуално отваря вратата пред българското държавно управление за санкции при открити нарушавания.

Въпреки това, офанзивите против държавните системи се усилват, споделя Адам Левин, създател на CyberScout.. " Това е война, която ще спечелим, в случай че превърнем киберсигурността в проблем номер едно ", сподели той.

Идеята, че държавните управления незабавно би трябвало да засилят играта си в киберсигурността, не е нова. Експертите сигнализират за това от години.

Американското министерство по въпросите на ветераните претърпя едно от първите съществени нарушавания на данните през 2006 година, когато персоналните данни на повече от 26 милиона ветерани и военни лица бяха компрометирани.- И всичко беше: „ О, това е извънредно. Трябва да създадем нещо, с цел да го спрем “.... И ето ни, 13 години по-късно, и данните на цялата страна са компрометирани ", сподели Бункер.

Често проблемите са остарелите системи. Някои държавни управления може би са употребявали частни компании, с цел да ръководят данните, които са събрали, преди масивът от хакове да притегли вниманието им към киберсигурността.

Ако „ старите данни “ не са се трансформирали, те към момента са скъпи за хакерите.

„ Инцидентът в България е стеснителен “, разяснява пред CNN Десислава Кръстева, български юрист за отбрана на персоналните данни, която поучава някои от най-големите софтуерни компании в света по какъв начин да пазят информацията за своите клиенти. " Такива произшествия не трябва да се случват в държавна институция. Изглежда, че не се изискват големи старания и това евентуално са персоналните данни на съвсем всички български жители ", сподели Кръстева.

" Тъй като е в развой на следствие, не можахме да предоставим повече детайлности за аргументите, които стоят зад тази офанзива ", съобщи Росен Бъчваров от Националната организация за приходите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР