Водещата на централната емисия новини „По света и у нас“

...
Водещата на централната емисия новини „По света и у нас“
Коментари Харесай

Избраха най-красивата тв водеща по българската телевизия

Водещата на централната емисия вести „ По света и у нас “ по Българска национална телевизия 1 Филипа Огнянова е една от най-стилните дами в телевизионния ефир, която се откроява с класа и изтънчено лъчение. Преди дни тя бе отличена със специфичната премия „ Мис тв сексапил “ за своя професионализъм и екранно наличие. Това се случи на церемонията „ Мъж на годината “, проведена от Дарик радио. През март Филипа Огнянова се завърна като водеща в екипа на „ По света и у нас “ дружно с Даниел Михайлов, откакто в края на 2020 година излезе в майчинство. Тя стартира своя професионален път като кореспондент в Българска национална телевизия, а по-късно е сценарист, редактор и водещ на предаването „ Денят от близко “. През 2013 година става редактор, след това и продуцент на новините на Българска национална телевизия 2. От 2018 година е водеща на „ По света и у нас “, написа вестник Ретро.

- Г-жо Огнянова, получихте премията „ Мис ефирен сексапил “. Как се чувствате с короната за най-красива тв водеща?

- Наградата ми бе връчена от Дарик радио. Много съм признателна и признателна и за мен е наслаждение, че са избрали мен, макар че отсъствах от ефира повече от една година поради раждането на сина ми Филип. Както споделих и на церемонията, одобрявам това отличие освен като оценка за външния тип, тъй като не всеки път зависи от нас по какъв начин изглеждаме. Оценявам по-скоро професионалната и интелектуалната стойност на тази премия като самопризнание за журналистическата специалност и работата в новините.

- Всяка вечер пред феновете се появявате с усмивка и в съвършена визия. Какво ще кажете обаче на тези, които мислят, че излизате просто да съобщите новините? Каква е динамичността на деня ви до финалния миг пред камерата?

- Чувала съм много хора да разясняват по какъв начин постоянно са си представяли, че водещите се появяват в офиса си един час преди да излязат в ефир, и единствено изчитат новините, които са се случили денем. Това не е по този начин ни минимум. Когато съм на работа, а и освен, непрекъснато се старая да съм осведомена за протичащото се у нас и по света. Това става с непрекъснато гледане на телевизия и следене на онлайн източниците на информация, които към този момент хората употребяват предпочитано. Разбира се, като водещ в публичната медия се старая да съсредоточвам вниманието си върху достоверни източници и тествани организации, уеб сайтове, медии, с цел да може информацията, която получаваме в нюзрума, да е оптимално достоверна, справедлива и всеобхватна. А другояче на пръв взор специалността на водещ наподобява доста привлекателна, по този начин е, излизаме гримирани, във форма, усмихнати, само че трудът е през целия ден. Специфичното за централните вести е това, че в тях се дава картината на деня. Всичко, което се е случило до този час, би трябвало да бъде подредено по подобен метод и по този начин показано на феновете, че да задържи техния интерес, да предизвика вниманието им. Това е главното предизвикателство в нашата работа – да не пропуснеш вест, макар че има лимитирано ефирно време, и тя да е от публично значение за аудиторията.

- Как минава един Ваш работен ден?

- Ставам доста рано, даже да не съм на работа – нормално в 6 ч. Не единствено тъй като по този начин денят е по-дълъг и можеш да свършиш повече неща, а и тъй като е належащо да си осведомен какво се случва, какво следва, по какъв начин ще бъдат доразвити новините, обстоятелствата, събитията, които текат всеки час. Сега ситуацията е изключително динамична и поради войната в Украйна и там новините също се получават даже ежеминутно. При идването си в малкия екран разтварям уеб сайтове и осведомителни организации, преговаряме с екранния ми сътрудник Даниел Михайлов, с редакторите и продуцентите на какви събития са репортерите и започваме полемиката за подредбата на новините в емисията. Разбира се, преди да застанем пред камерата, на дамите водещи ни вършат грим, прическа.

- Как избирате тоалетите си за ефир?

- Всички тоалети за седмицата са ни приготвени от стилистите на малкия екран. За визията не предявяваме искания, тъй като екипът тук се оправя доста добре. Но главното, на което аз държа, е да се усещам комфортно в тоалетите, които ми оферират да облека, и да не наподобявам неподобаващо.

- Има обаче много образци за недобре облечени тв водещи.

- Това е необичайно, тъй като има съществени правила – да вземем за пример не са подобаващи бялото, райетата, огромните бижута... Но трендовете като че ли се трансформират или просто възгледите на някои стилисти стават по-модернистични.

- Бихте ли разказали за някоя по-инфарктна обстановка в нюзрума?

- Има много такива, само че незабавно се сещам за една. Може би най-инфарктната ми се случи през 2018 година, когато Тръмп бомбардира Сирия. Телефонът ми звънна в 4:20 сутринта и шефът на новините ми сподели, че ще вършим изключително студио. Директно от леглото се качих в едно такси, дойдох в малкия екран и направихме няколкочасово студио за тази интернационална обстановка.

- „ По света и у нас “ е запазената марка на Българска национална телевизия и най-авторитетната вечерна емисия в ефира, по какъв начин се поддържа това равнище?

- Както споделих, Българска национална телевизия е социална медия и считам, че с изключение на да осведомяваме, образоваме и забавляваме, главната ни функционалност е да предоставяме на хората справедлива и вярна информация. Затова мисля, че „ По света и у нас “ се приема от аудиторията като най-надеждния източник на информация в ерата на подправените вести и водовъртежа от всевъзможни канали, които имаме през днешния ден. И считам, че това се дължи освен на лицата на малкия екран (дори може би минимум на тях), а на целия екип в нюзрума – продуценти, редактори, кореспонденти. И това е традиция и резистентност, която съблюдаваме всекидневно. Все отново новините на Българска национална телевизия „ По света и у нас “ са на над 60 години.

- Някои водещи вметват мнения, усмивки и изобщо се „ заиграват “ със феновете, възможно ли е това?

- Не бих си разрешила да разясня сътрудници и считам, че не е етично. Считам, че всеки един от нас, водещите, би трябвало да има свое екранно наличие и почерк в държанието. Но ние сме там, с цел да съобщим обстоятелствата, а не да ги квалифицираме или разясняваме. Разбира се, би трябвало да се демонстрира страст, само че тя е доста минимална и премерена. Все отново новините са разнообразни, има тъжни, радостни, съществени, културни, политически. Но е неразрешено да се разясняват. Нашата роля е да оповестяваме обстоятелствата на аудиторията такива, каквито са и както са се случили.

- Визията въпреки всичко е едно от най-важните неща за тв водещата – суетна ли сте и по какъв начин поддържате формата си?

- Суетна съм до такава степен, че да наподобявам спретнато, задоволително, стилно. Както споделих, за ефирната ни визия се грижат стилистите, само че пожеланият от мен жанр за всекидневието също е елегантният. Просто по този начин се усещам по-добре, дава ми убеденост, успокоение. Иначе се старая да упражнявам, макар че с малко дете е мъчно. 3-4 пъти в седмицата върша система от извършения за повсеместен тонус. Не отивам на фитнес.

- Почитателка ли сте на марковите облекла и бижута?

- Всяка дама държи да наподобява добре, макар че не считам, че с цел да изглеждаш добре, е наложително да носиш скъпи и маркови облекла. Това е въпрос на вътрешно чувство за жанр.

- Конкуренцията в тв ефира е жестока, изключително при дамите – усещате ли стрелите на завистта и по какъв начин се справяте с това?

- Не съм усетила злоба досега, защото считам, че сполучливата реализация в специалността се дължи предпочитано на това, което можеш, а не на това по какъв начин изглеждаш. На това какви умения имаш и по какъв начин се позиционираш в телевизионната среда. Но даже не считам, че по принцип би трябвало да има такова възприятие сред сътрудници в телевизионния ефир. Всеки от нас се развива самостоятелно и би следвало да продължи в тази посока, а не да изпитва сходни усеща към останалите. Това пречи и вреди, бих споделила.

- Какво вършиме след емисия, по какъв начин релаксирате?

- В цялостна тишина. Когато се кача в колата, спирам радиото, не подвигам телефона. Необходими са ми няколко минути тишина досега, в който се прибера у дома, където като всеки човек вечерям, в случай че детето към момента е будно, се веселя да го видя и лягам, тъй като на другия ден се повтаря същото.

- На какъв брой стана синът ви Филип?

- На година и три месеца.

- Как балансирате сред майчинството и натоварения журналистически график?

- Не бих се справила без поддръжката на фамилията ми. Изключително абсолютно и отдадено ми оказват помощ и схващат невъзможността да има плаващо наличие от моя страна у дома, тъй като графикът на новините си е график и той се трансформира единствено в много изключителни условия. Нямаше да съумея да се върна след една година майчинство без помощта на околните ми.

- Малкият Филип има ли гледачка?

- Не, с роднините ми се оправяме.

- Как прекарвате времето със брачна половинка си и сина си?

- Обичаме да пътуваме. Тъй като Филип е още мъничък, в този момент пътуваме на къси дистанции, главно в България. Освен многообразие за детето е разтоварване и за самите нас. Обичаме да посещаваме манастири и църкви към София, да се разхождаме в планината и в дребни български градчета с обичайната кухня.

- Кой е най-ценният подарък, който ви е правил брачният партньор ви?

- В живота ми сега най-големият подарък е моят наследник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР