Водещата на предаването "Още от деня" по БНТ Надя Обретенова

...
Водещата на предаването "Още от деня" по БНТ Надя Обретенова
Коментари Харесай

Надя Обретенова от БНТ и проф. Минеков се скараха в ефир

Водещата на предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия Надя Обретенова и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков се скараха в ефир. Минеков разкритикува водещата, че не му е дала право на отговор, тя пък съобщи, че той отхвърля да дава отговор на въпроси.

На този декор пред постройката на публичната телевизия се организира митинг в отбрана на Минеков и за оставката на генералния шеф Емил Кошлуков.

Как стартира всичко

Поводът е присъединяване на Минеков в предаването на "Още от деня " е право на отговор след изказванията на Кошлуков от вторник, че служебният министър на културата е сравнил публицистите на Българска национална телевизия с терористи.

Всичко стартира в края на предишния месец, когато предаването "Денят стартира с Георги Любенов " беше спряно, с цел да бъде излъчена онлайн конференция на ГЕРБ. Тогава проф. Минеков съобщи, че "нарушенията в Българска национална телевизия стартират да стават систематични ", заради което може да изиска оставката на Кошлуков. Минеков е изпратил и писмо със запитвания по този мотив до Българска национална телевизия, откъдето пък дадоха отговор, че програмата на малкия екран не е прекъсвана, а дни по-късно управителният съвет на Българска национална телевизия разгласи, че ще сезира интернационалните институции в отбрана на медийната независимост.

Опит за изявление

В днешния опит за изявление Надя Обретенова задаваше настоятелно въпроси дали спирането на предаване нарушава закона, дали Минеков почита публицистите и публицистиката, както и дали сътрудниците ѝ са нарушили закона с спирането на предаването на Георги Любенов.

Минеков отговори, че "вие (журналистите - бел. ред.) не сте нарушили закона, законът беше нарушен от вашия общоприет шеф ".

Още при започване на диалога министърът на културата посочи, че пред постройката на малкия екран има десетки протестиращи, които чакат отговори от Кошлуков и попита дали той ще има смелостта да слезе при тях. Тези негови думи предизвикаха още въпроси, свързани с правната дефиниция на хипотезата за спиране на програмата. (Прекъсване на стратегия и спиране на предаване са разнообразни хипотези, които са правно дефинирани - бел. ред.)

В този миг изявлението се трансформира в спор - Минеков даде подписка, подкрепена от над 2500 души за оставката на Кошлуков, Обретенова го отвърна с подписките за отбрана на медията на журналистически сдружения в Българска национална телевизия. Последваха и още въпроси по отношение на неточността в изявлението на Минеков във връзка на думата "програма ", като по този метод действително той не получи право на отговор в границите на гостуването си.

В ефира беше пуснат и фрагмент от директно включване на Арман Бабикян от летните митинги, след което Обретенова попита дали това също съставлява спиране на програмата. Последва и втори фрагмент - откъс от връчването на премиите по случаи 24 май, излъчен онлайн в новинарска емисия. Така Обретенова съпостави репортажа онлайн с спирането на предаване за конференция на ГЕРБ.

Той изиска от водещата да му даде опция да приказва: "Както изслушахте монолога на генералния шеф, по този начин изслушайте и мен " и добави "за разлика от мен той не беше преустановяван ".

"Серия от неистини " - по този начин дефинира проф. Минеков въпросния "монолог ". (Става дума за изявлението на генералният шеф на малкия екран преди два дни, когато въпросите на водещата бяха доста по-малко.)

Министърът сложи и въпроси за предходния опит на Кошлуков в банкрутиралата след банкрута на КТБ ТВ7 и Алфа. Обретенова пък го посъветва да съобщи обстоятелствата, с които разполага, на органите на реда и да дава отговор на въпросите ѝ.

Тук пристрастеностите още веднъж се нажежиха, а диалогът се трансформира в замяна на обвинявания. Водещата упрекна Минеков, че не ѝ дава опция да задава въпроси, а той - че, "уви, не му е обещано право на отговор " и добави, че то е "потиснато " от Обретенова.

В края на диалога министърът съобщи, че евентуално изявлението е извършено по този начин, тъй като "той Ви е шеф (Кошлуков), обикновено е да сте обезпокоени, такава е атмосферата в тази телевизия ". Обретенова пък изиска доказателства за това изказване: "Какви са доказателствата, с които твърдите, че сме обезпокоени? "

Минеков при протестиращите

След края на изявлението проф. Минеков отиде и при протестиращите пред постройката на малкия екран. Той съобщи, че право на отговор не му е обещано. Министърът даде обещание още, че "при идващия брифинг въпросите ще бъдат още по-неприятни " и прикани в централната емисия вести на малкия екран да бъде излъчен анонс за подписката против Кошлуков. "Да забележим дали това е социална телевизия или малкия екран на една политическа партия, да забележим дали Кошлуков е задоволително самоуверен ", добави още професор Минеков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР