Водеща цел на Министерството на туризма е държавата в пряко

...
Водеща цел на Министерството на туризма е държавата в пряко
Коментари Харесай

Ангелкова: Да утвърдим България като разпознаваема целогодишна дестинация

Водеща цел на Министерството на туризма е страната в директно съдействие с бизнеса и локалната власт да утвърди България като разпознаваема целогодишна дестинация. Работим с интегрирани туристически обекти, с цел да се улеснят опциите за популяризирането им и достъпът до тях. Това съживява стопанската система в дребните обитаеми места и ги прави по-разпознаваеми като дестинации, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците във второто издание на Пловдивския стопански конгрес. Тя и министърът на културата Боил Банов бяха презентатори в панела „ Туризмът и културата като принадлежности за напредък “ и отговаряха на въпроси от залата, оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Министър Ангелкова приветства напъните на локалната власт и бизнеса да работят за диференциацията на туристическите артикули и да слагат фокус върху локалната специфичност и открои положителното съдействие с Министерството на културата.

За втора поредна година туризмът намира място на интернационалния конгрес, по този начин имаме опция да обсъдим трендовете в бранша и заложеното в него, с цел да продължим да насърчаваме туристопотока към България и той да бъде резистентен, означи министър Ангелкова, като изрече признателност към уредниците и към домакините от Пловдив като европейска столица на кулутрата-2019. Смятам, че на място, където са се събрали експерти, държавното управление, локалната власт, може да се получи основен спор за посоките, които да предприемем освен с цел да популяризираме България, само че и да насърчим този значим бранш за развиването на стопанската система, подчертава още тя.

Освен да представим богатото културно-историческо завещание на страната и разнообразната й природа, желаеме да предложим на нашите посетители достоверно чувство, означи министър Ангелкова. Тя напомни мястото на страната ни измежду трите най-богати страни в Европа по разкрити артефакти – у нас те са над 40 хиляди Над 1600 са българските минерални извори, които оферират доста разнородни благоприятни условия за напредък на балнео-, СПА и медикъл туризма – един от водещите профилирани типове с огромен капацитет за добавена стойност на туристическите услуги. Най-добрата оценка за нас е, когато при този огромен избор екскурзиантът се върне още веднъж в България, акцентира тя и илюстрира това с резултатите, реализирани през последните години след основаването на независимото Министерство на туризма.

През предходната година за първи път в историята на българския туризъм бяха регистрирани над 9 млн. задгранични туристически визити, като общите приходи в бранша са над 8,4 милиарда лева Туризмът образува към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната и обезпечава 11% от заетостта.

За първите четири месеца на 2019 година имаме близо 590 млн. евро доходи от интернационален туризъм, растеж от над 4% по отношение на същия интервал на 2018 година Това демонстрира, че за последните три години вървим стабилно в посока по-високи доходи от бранша. Спрямо 2015 година се регистрира растеж от 34 % на приходите и 31% повече задграничните туристи. Страната ни е в топ 5 измежду страните членки на Европейски Съюз по растеж на нощувките, осъществени от чужденци в места за настаняване за интервала 2015 – 2018 година

Министър Ангелкова означи значимостта на летния туризъм, който все по-успешно се комбинира с културно-историческия и балнеотуризма. Поддържаме указател на туристическите фестивали, посредством който насърчаваме тези събития и им оказваме помощ да популяризират страната. За да подтиква интереса към профилираните туристически услуги, които носят висока добавена стойност и уголемяват капацитета на вложенията и на дейните сезони, Министерството на туризма създаде общо 27 тематични дестинации за цялата територия на страната – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 балнео- и СПА.

Паралелно с това интензивно се развива и интернационалното партньорство. През предходната година в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Министерството на туризма започва общ балкански маршрут с акцент върху паметниците на ЮНЕСКО в района. Обявена бе и самодейност за основаване на карта на 500-те туристически обекта на равнище Европейски Съюз. През есента на 2018 година София бе хазаин на второто издание на Международния конгрес на международните цивилизации и историческите направления на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации.

Същевременно България става все по-привлекателна дестинация за вложения в туризма и аутсорсинг дейностите. Стъпваме на извънредно удобния данъчен режим и законовите тласъци. Според данните на Национален статистически институт над 18% от всички туристически визити на чужденци у нас през 2018 година са били за бизнес туризъм. През предходната година страната ни е била посетена от над 1,7 млн. такива непознати туристи, което е близо 11% растеж по отношение на 2017, акцентира в умозаключение министър Ангелкова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР