Водеща тема за италианските издания Кориере дела сера, Република и

...
Водеща тема за италианските издания Кориере дела сера, Република и
Коментари Харесай

Шест сценария за излизане от политическата криза в Италия

Водеща тематика за италианските издания " Кориере каузи сера ", " Република " и " Стампа " и за западни медии е оповестената през вчерашния ден от премиера Джузепе Конте оставка на държавното управление му.

 Италианският министър председател Джузепе Конте седи на задната седалка на кола, когато идва в президентския замък, с цел да подаде оставка
Италианският министър председател Джузепе Конте седи на задната седалка на кола, когато идва в президентския замък, с цел да подаде оставка
Снимка: AP/БТА

До оставката се стигна, откакто Конте изгуби безспорното си болшинство в Сената, когато дребната партия " Италия Вива " на някогашния министър председател Матео Ренци напусна кабинета поради противоречие с ръководството на Конте.

 Политическа маневра: Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка Виж още

Няколко сюжета се обрисуват в този момент в Италия, пиша " Кориере каузи сера " и " Стампа ".

Първият е за държавно управление " Конте 3 " . Джузепе Конте към този момент беше отпред на странното държавно управление сред антисистемното " Движение 5 звезди " и крайнодясната партия " Лига ", а след това и на второ държавно управление сред антисистемните, Демократическата партия и дребната партия на Ренци, напуснал редиците на демократите. Предполага се, че с подадената оставка през вчерашния ден Конте желае да получи нов мандат от президента Серджо Матарела за сформиране на нов кабинет, който да се употребява с по-широка парламентарна поддръжка, показват Франс прес и Ройтерс. В този случай Конте ще се опита да убеди група от центристки сенатори или пък самостоятелни сенатори, да се причислят към редиците на новата коалиция, като заменят сенаторите на Италия Вива. Конте се опита да го направи към този момент, откакто Ренци се изтегли от кабинета, само че нямаше огромен триумф. Официални договаряния по тематиката обаче ще му дадат повече опция за маневри, с цел да им предложи държавни постове или политически отстъпки.

 Джузепе Конте
Джузепе Конте
Снимка: AP/БТА

Друг вид тук би бил Конте да възобнови връзките с Ренци , само че при избрани условия, а точно нова политическа платформа за държавното управление и повече въздействие на " Италия Вива " в него. Тук се постанова и Конте, и Ренци да одобряват, че са позволили неточности до момента. Това обаче надали ще стане, защото двамата си насочиха мощни рецензии в навечерието на разпада на държавното управление. Освен това " Движение 5 звезди " изключи към този момент разновидността да влезе в състава на ново държавно управление с партията на Ренци.

Ако тези два разновидността за държавно управление " Конте 3 " се провалят, Конте ще бъде рискуван. Тогава " Движение 5 звезди ", демократите и партията на Ренци, както и лявата партия " Свободни и равни " могат да се договорят за избиране на нов министър председател , който да получи поддръжка вероятно и от центристки депутати, нежелаещи до момента да поддържат Конте. В подобен случай нов министър председател би бил някой авторитетен политик от Демократическата партия, като да вземем за пример актуалният министър на културата Дарио Франческини, или пък даже актуалният външен министър Луиджи Ди Майо от " Движение 5 звезди ". Може министър председателят и да е самостоятелна фигура, като при този сюжет Конте може да бъде заплатен с пост в новото държавно управление, твърди " Република ".

Ако и този вид не успее, трети сюжет планува кабинет на технократи , който да бъде разгласен като държавно управление на националното единение. Тогава отпред му може да бъде някогашният началник на Европейската централна банка Марио Драги .

 Марио Драги
Марио Драги
EPA/БГНЕС

Очаква се подобен кабинет да бъде подсилен от центристите и от дясната консервативна партия " Форца Италия " на Силвио Берлускони.

 Матео Салвини
Матео Салвини
Снимка: AP/БТА

Но крайнодясната " Лига " на Матео Салвини и крайнодясната партия " Италиански братя " на Джорджа Мелони няма да поддържат подобен кабинет. Подобно държавно управление ще помогне на Италия да ръководи пандемията и да завърши проекта, който Рим би трябвало да показа на Брюксел до края на април за това по какъв начин счита да употребява отпуснатите 208,6 милиарда евро от европейския мега проект за икономическо възобновяване, признат предишния й юли.

Друг сюжет би бил по този начин нареченото " Правителство Урсула " . Името идва от Урсула фон дер Лайен, председателката на Европейска комисия, съобщи Ройтерс. Това не е инцидентно. Подобно държавно управление би могло да бъде ръководено от Конте и да бъде формирано от партиите, които поддържаха избора на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия. Това значи партиите, подкрепящи до момента Конте, плюс " Форца Италия " на четирикратния министър председател на Италия Берлускони. Но това ще значи, че Берлускони би трябвало да скъса с другите партии от десноцентристкия блок, а до момента той не е посочил предпочитание да го направи. " Движение 5 звезди " също така постоянно е отказвало да бъде в коалиция с " Форца Италия ".

 Антонио Таяни
Антонио Таяни
Снимка: AP/БТА

Последен сюжет са предварителните избори . До него ще се стигне, в случай че всички останали варианти се изчерпат. Десноцентристите (партиите на Берлускони, Салвини и Мелони) поддържат концепцията. Допитванията в този момент демонстрират, че при положение на предварителен избор те ще излязат отпред. Тук обаче има една дребна детайлност. Ако договарянията за ново държавно управление се проточат до юли и не дадат тогава резултат, президентът Матарела няма да има право по конституция да насрочва предварителни избори. Конституцията постановява, че през последните 6 месеца от мандата на президента, той не може да разпуска Народното събрание. Мандатът на Матарела изтича януари 2022 година

 Снимка: АР/БТА

И като стана дума за приключване на мандата на президента, тези дни Силвио Берлускони загатна, че би се кандидатирал за поста, показва в. " Фато куотидиано ". Това е най-силното предпочитание на някогашния министър председател, прибавя " Кориере каузи сера " и показва, че съдружници на Берлускони поддържат концепцията.

 Берлускони
Берлускони
Снимка: AP/БТА

Същевременно се ускоряват и рецензиите против авторитетна представителка на " Движение 5 звезди " - кметицата на Рим Вирджиния Раджи. Тя е назначила на поста консултант по културните въпроси в общинската администрация своята съученичка и близка другарка Лоренца Фручи. Дамата има опит в бурлеската, а назначението й поражда много въпроси дали е фактически справедливо, или е просто другарски жест.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР