Водеща тема за френските медии в събота е приключилата вчера

...
Водеща тема за френските медии в събота е приключилата вчера
Коментари Харесай

Френските медии: Стратегията на Макрон е остри критики към Полша и дискретни отстъпки към останалите

Водеща тематика за френските медии в събота е завършилата през вчерашния ден аудиенция на френския президент Еманюел Макрон в три европейски страни - Австрия, Румъния и България, по време на която той се срещна и с водачите на Чехия и Словакия.

Основната тематика на диалози бяха плануваните промени в директивата за командированите служащи, по които има несъгласия сред страните членки на Европейски Съюз. Амбициите на Румъния и България да станат част от Шенген, присъединението към еврозоната, съдействието в региона на енергетиката, на защитата, на миграцията и на културата, въпросът за европейските полезности и единството в Европейски Съюз също бяха на дневен ред в диалозите на френския водач с домакините му по време на обиколката му.

Макрон си потегля от Централна и Източна Европа с

вярата за съглашение

сред страните членки по въпроса за командированите служащи, написа вестник " Фигаро ". По време на визитите във Виена и в София Макрон означи доближаване на позициите с водачите на тези страни по пораждащия дискусия в Европейски Съюз въпрос.

В Букурещ, даже и да не му даде карт бланш за измененията в европейската нормативна уредба по въпроса, румънският президент въпреки всичко призна пред Макрон, че е належащо подобряването на актуалната система, отбелязва изданието.

За да убеди страните, показващи най-големи запаси по въпроса - Румъния и България, Макрон не се поколеба да направи стъпка към разширението на Шенгенската зона. Той даде обещание, че ще поддържа влизането на румънците и на българите в един освежен Шенген и че двете страни ще бъдат изцяло асоциирани към процеса на размисъл за бъдещето на Европейски Съюз.

Но обиколката на Макрон в трите европейски страни бе белязана и от "

яростна замяна на реплики сред Макрон и Варшава.

Полският министър председател Беата Шидло съобщи в четвъртък, че ще откаже да одобри промяната на директивата за командированите служащи и че ще направи това в полза на полските служащи. Въпреки този безапелационен отвод Макрон сподели, че ще продължи да разисква въпроса с всички европейци, включително и с поляците, разяснява изданието.

Гласуването на измененията в директивата ще стане с квалифицирано болшинство, което значи, че 55 % от страните в Европейски Съюз, т.е. 16 от 28, би трябвало да ги одобрят, и че смяната би трябвало да бъде подкрепена от страните, представляващи 65 % от популацията на Европейски Съюз. Така че вербалната ескалация на напрежението сред Макрон и Варшава по време на обиколката му не накърнява по никакъв метод оптимизма на президента на Франция по отношение на съглашение по измененията за командированите служащи до края на годината, заключава в. " Фигаро ".

Полша ядосва Макрон и противоположното, написа вестник " Либерасион ", разяснявайки думите на Макрон по адрес на Полша, отправени през вчерашния ден във Варна и незабавната полска реакция. Макрон не обича да му се опълчват. Полша, ръководена от демагозите от партия " Право и правдивост ", тези дни откри това. Подразнен от отхвърли на Полша да затегне изискванията за командированите служащи, както той желае, президентът на Франция насочи извънредно брутална подигравка в петък против Варшава, написа изданието. Във Варна Макрон сподели, че полският народ заслужава нещо по-добро от водачи, които отхвърлят да се борят против обществения дъмпинг и съобщи, че Беата Шидло доста мъчно ще може да изясни за какво счита, че е хубаво трудът на поляците да бъде зле заплатен.

По мотив на тези рецензии отговор от Варшава пристигна неотложно и Беата Шидло дефинира мненията на Макрон като арогантни и като дължащи се на неналичието на политически опит и процедура. Тя посъветва Макрон да поправи бързо тези свои пропуски и в бъдеще да бъде по-сдържан в изказванията си.

Вестник " Либерасион " пояснява всичко това като

блян на Макрон да изолира твърдото ядро, формирано от Полша и Унгария,

което се опълчва на всякаква промяна на директивата от 1996 година за командированите служащи. Според вестника тази тактика е рискована, защото може да докара до противоположен резултат, още повече, че водачите, с които Макрон се срещна по време на обиколката си, изпитаха известно стеснение пред държанието на президента.

" Франция е пряма, което я разграничава от времето на ръководството на Франсоа Оланд, само че тя не е чак толкоз пряма, че да наподобява неучтива и прекомерно твърда ", разяснява почитан посланик от една от страните, в които бе Макрон. " Той изиска доста от нас, както във връзка с командированите служащи, по този начин и за Европа на защитата и за закупуването на европейско военно съоръжение, само че не ни предложи нищо в подмяна ", добавя дипломатът по адрес на Макрон.

Завръщайки се във Франция, Макрон е сигурен, че ще има промяна на директивата за комадированите служащи, само че каква ще бъде тя към този момент не е ясно, добавя изданието. Което е по-лошо,

президентът трябваше да отстъпи по един значим пункт -

командироването на водачите на камиони няма да е включено в бъдещата инструкция, а ще бъде предмет на обособен текст, откакто Испания и Португалия заплашиха да се причислят към лагера на твърдите съперници на измененията, в случай че техните ползи в бранша бъдат пожертвани. Дали Макрон ще реализира желаното от него ограничение на командировките до 12 месеца. Или пък ще бъде въведено ограничаване от 24 месеца, както предлага Европейската комисия? Според румънски представител евентуално ще бъде признат предел от 18 месеца, добавя вестникът.

Разкритикуваната от Макрон Полша го упрекна в надменност и в неналичието на опит и процедура в политиката и го посъветва да си гледа вътрешните каузи, разяснява в. " Журнал дю диманш ".

Макрон се опълчи на Варшава, с цел да реформира Европа, отбелязва вестник " Монд ". Отправяне на рецензии, освен това доста сурови, против Полша с риск да провокира дипломатическа рецесия и по-дискретно правене на отстъпки към другите страни от района, с цел да ги умилостиви, с риск да се отхвърли от част от предизборните си обещания - това беше тактиката на Макрон по време на първата му обиколка в Централна и Източна Европа, отбелязва " Монд. Според изданието Макрон има желание да употребява тази тактика, с цел да осъществя упоритостта си за реформиране на Европейски Съюз.

Оптимизмът на Макрон се сблъска с отхвърли на Полша, по този начин " Опинион " пък разяснява обиколката на френския президент. В сряда Австрия, Чехия и Словакия се съгласиха да поддържат френските старания за стягане на разпоредбите за комадированите служащи. На идващия ден Букурещ се появи песимистичен по въпроса за възможна смяна, а през това време Полша удостовери цялостното си отменяне на промяната. В резултат на това френският президент нападна Варшава ребром по време на българския стадий от обиколката си, разяснява изданието.

Ер Те Ел пък разяснява различен аспект от българския стадий от обиколката на Макрон. Във Варна Макрон сподели, че би желал да прави обръщения към сънародниците си един или два пъти месечно посредством пресата. Дали пък Макрон, който рядко прави изказвания, не е

решил да промени информационната си тактика?,

пита медията.

По мотив директивата за командированите служащи и обиколката на Макрон, " Паризиен " показва информация за това коя страна членка на Европейски Съюз какъв брой служащи е командировала в друга страна и какъв брой са били командировани в нея самата. От справката излиза, че

Германия е водач по приемане на командировани служащи - 418 908,

Полша - водач по командироването на служащи - 251 107. България е командировала в други страни на Европейски Съюз 14 811 служащи и е приела - 3325 командировани служащи, демонстрира справката въз основата на данни на Европейска комисия за 2015 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР