Водеща фигура в партия, която е по-малкият коалиционен партньор в

...
Водеща фигура в партия, която е по-малкият коалиционен партньор в
Коментари Харесай

Скандали за сексуално насилие разтърсиха управляващата коалиция в Испания

Водеща фигура в партия, която е по-малкият съдружен сътрудник в испанското държавно управление на малцинството, е обект на следствие по обвинявания в полово принуждение, съобщи Ройтерс, като се базира на днешно изказване на управляващите.

То бе оповестено ден откакто основният представител на лявото придвижване " Сумар " Иниго Ерехон ненадейно подаде оставка. Това развиване е възприемано като удар по уязвимата ръководеща коалиция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера Ерехон разгласи в обществената платформа " Екс ", че напуща политиката. Ройтерс прави ангажимента, че за момента той не е дал отговор на питане на организацията за коментар във връзка обвиняванията.

От неизвестен профил в обществена мрежа във вторник бе отправено обвиняване към " добре прочут политик от Мадрид " в " душевен тормоз ", " подтисничество на партньорката " му и " унизителни полови дейности ".

След като Ерехон разгласи своята оставка, актрисата и телевизионна водеща Елиса Мулия написа в " Екс ": " Аз съм жертвата на половото принуждение от страна на Иниго Ерехон и желая да го заклеймя. "

Срещу Ерехон е подадена тъжба в полицията, отбелязва Ройтерс и прави ангажимента, че в обявата му в " Екс " не се загатва за обвиняванията.

Той изяснява, че неговото решение е стимулирано частично от обстоятелството, че животът като обществена персона е довел до " отровна пристрастност, която патриархалността усилва при мъжете ". Движението " Сумар ", което пази феминизма, към този момент пострада от внезапен спад в поддръжката на локалните и европейските избори, което накара лидерката му Йоланда Диас, която е вицепремиер, да се отдръпна от председателския пост в партията през юни.

Правителството на социалиста Педро Санчес, което разчита на гласовете на депутати от дребни партии при утвърждението на препоръчаните закони, би било уязвимо при всеки избор на съмнение, отбелязва Ройтерс. То е подложено на напрежение и от ляво, и от дясно и одобрението на бюджета за тази година наподобява застрашено от претенциите на съответните политици.

Скандалът идва в подтекста на възходящо публично неодобрение от учредената на пола корист с власт в Испания, която предходната година видя падението на президента на испанската футболна федерация Луис Рубиалес, показва Ройтерс. Той бе заставен да се отдръпна от поста, откакто му бе предявен правосъден иск за това, че е целунал по устните без нейно единодушие футболистката Хенифер Ермосо по време на церемонията по награждаването на испанския народен тим за дами със златните медали от Световното състезание предходната година.

Рубиалес твърди, че Ермосо не се е възпротивила в този миг, до момента в който нейната позиция е, че не желаела целувка по устните. Делото ще се гледа от Върховния съд в Испания следващата година.

Четиридесетгодишният Ерехон е водеща фигура в испанската политика вече повече от десетилетие и е съосновател на крайнолявата партия " Подемос ", преди да се отдели и да сътвори партията " Мас Паис ", която в този момент е част от придвижването " Сумар ".

От " Сумар " оповестиха, че са почнали следствие против него, откакто няколко консуматори на " Екс " са го посочили в мнения под обявата в анонимния профил, която е била споделена от журналистката Кристина Фаларас. Тя след това загатва, че Ерехон е обект на обвиняванията.

Премиерът Педро Санчес съобщи през вчерашния ден поддръжка за дамите, които са жертви на принуждение, но акцентира, че към момента има вяра на Диас и " Сумар ", " които са създали и вършат доста за напредъка на дамите ".

Опозиционната Народна партия прикани Йоланда Диас да обясни по кое време за първи път е схванала за обвиняванията против Ерехон, който беше подготвен да я наследи като водач на " Сумар ", осведоми Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР