Водещ на пищната церемония е бившият английски национал Джърмейн Джинас.

...
Водещ на пищната церемония е бившият английски национал Джърмейн Джинас.
Коментари Харесай

Лионел Меси бе избран за най-добър футболист на ФИФА



Водещ на обилната гала е някогашният британски национал Джърмейн Джинас. Вечерта стартира с тирада на президента на ФИФА - Джани Инфантино, който дефинира Световното състезание в Катар за най-хубавото в историята. Той уважи паметта на умрелия в края на предходната година Крал на футбола - Пеле, както и на други две митове на футбола, които ни напуснаха неотдавна - Синиша Михайлович и Джанлука Виали.

„ Пеле постоянно е бил ентусиазъм за мен. Ще го запомня като непретенциозен човек. В един от най-трудните моменти в живота ми той беше до мен и ми оказа помощ със препоръките си. Винаги е бил умен. Той успяваше да пренебрегва омразата. Значението му за Бразилия е голямо “, съобщи Роналдо по адрес на починалия си съотечественик.

Феномена връчи и специфична премия на брачната половинка на Пеле Марсия Аоки.

„ Бях щастливец да играя с Пеле. Той е най-великият актьор, който в миналото е стъпвал на терена. Всички би трябвало да сме признателни и да не тъгуваме, а да си спомняме с почитание за него и да помним това, което е направил. Двамаат сме имали доста специфични моменти “, добави някогашният съотборник на бразилската легенда Жаирзиньо, който беше измежду гостите на церемонията.

Първата индивудуална премия получи англичанката Мери Ърбс, която заслужи наградата за Най-добър вратар при дамите.

Веднага по-късно при мъжете за №1 беше определен аржентинецът Емилиано Мартинес. Стражът на Астън Вила имаше голяма заслуга за спечелването на международната купа за „ гаучосите “ в Катар. След него останаха Тибо Куртоа и Ясин Буну.

За Най-добър гол или премията „ Пушкаш “ беше извоювана от поляка Марчин Олекси, който означи феноменално попадение на шампионат за хора с ампутирани крайници в родината си. Голът на Олекси стана известен с помощта на сънародника му Роберт Левандовски, който го популяризира в обществените мрежи. Другите претенденти бяха гола на Ричарлисон за Бразилия и на Димитри Пайе за Олимпик Марсилия.

Легендата на българския футбол Христо Стоичков връчи наградата за най-хубав треньор при дамите на нидерландката Сарина Вигман, която изведе Англия до европейската купа.

" Откакто се помня, обичам футбола. Винаги съм желала да реализира триумфи, борила съм се за това всеки ден, всяка минута. Благодаря на фамилията и околните ми хора ", сподели победителката от трибуната.



В категорията за Най-добър треньор при мъжете премията получи селекционерът на Аржентина - Лионел Скалони. Бившият бранител изведе „ гаучосите “ до международната купата на Мондиала в Катар. Той изпревари за премията треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти и на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола.

" Благодаря на всички от моя щаб, на помощниците ми, на Валтер Самуел и Роберто Аяла. Благодаря и на света, че ме оцени ", съобщи Лионел Скалони.



Грузинецът Лука Лочошвили стана притежател на специфичната премия за феърплей. Защитникът на Кремонезе избави живота на неприятелски футболист, който си беше глътнал езика по време на мач от австрийското състезание през предходната година. По това време Локошвили към момента носеше екипа на Волфсбергер.

В най-хубавата единайсеторка при дамите попаднаха Кристиане Ендлер, Луси Бронз, Мария Леон, Лия Уилямсън, Уенди Ренар, Алексия Путейяс, Кийра Уолш, Лена Обердорф, Алекс Морган, Сам Кър и Бет Мийд.

В най-хубавата единайсеторка при мъжете са Тибо Куртоа, Ашраф Хакими, Жоао Кансело, Върджил ван Дайк, Кевин де Бройне, Лука Модрич, Каземиро, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Карим Бензема и Ерлинг Халанд.

За футболистка №1 в света беше определена звездата на Барселона - Алексия Путейяс, която завоюва наградата и през предходната година. Тя пропусна Евро 2022 поради травма, само че все пак впечатли с изявите си за каталунците.

" Благодаря на моето семейство за поддръжката, на индивида до мен и на съотборничките ми. Благодаря на всички в Барселона, без тях това нямаше да е допустимо. Пътят до тази премия беше дълъг ", съобщи от сцената испанката.

фотоси БГНЕС







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР