Воден от идеята, че картите по таблата за градския транспорт

...
Воден от идеята, че картите по таблата за градския транспорт
Коментари Харесай

Авторът на картата за градския транспорт в София направи нова схема на метрото

Воден от концепцията, че картите по таблата за градския превоз би трябвало да са разбираеми и за хора, които нямат умения по навигация, ориентирането в гориста околност или по звездите, геодезистът Стояно Стоянов е направил карта за метрото.

Тя е налична в профила му в обществената мрежа Medium. На нея са изобразени трите линии на столичното метро, зелените площи, главните забележителност, като означенията са триизмерни знаци и са със сенки. Входовете на всяка станция на метрото са означени с точки, като дистанцията сред тях е посочено за времето, за което може да бъде преминато пешком. На нея са нанесени единствено най-основните улици, булеварди, кръстовища и здания, тъй като са положителни ориентири.

Стоянов сътвори и подробната транспортна скица на София, на която се виждат всички автобусни, тролейбусни, трамвайни линии и метрото. Тя беше купена от Центъра за градска подвижност, който я употребява за идното възобновяване на картите на градския превоз. Първите нови табла по спирките на наземния градски превоз ще бъдат сложени с сряда, споделиха през " Дневник " от общинското сдружение.

Целта на картата е всеки, който е види, да може бързо да разбере къде се намира и накъде би трябвало да поеме, с цел да стигне където желае. " При това да се оправи без особени знания по локален език и просвета ", написа Стоянов.

 Авторът на картата за градския превоз в София направи нова скица на метрото
© Стоян Стоянов

Той се е въодушевил от схемите на метрото на разнообразни столици и градове, които са с размери сходни на София. Особено усещане му направила картата на Московското метро, която се откроила с елементи, четимостта, типография и комбиниране на цветове. Същевременно схемата на столичното метро му се видяла като че ли двете линии са нанесени върху географска карта града.

От Столичната община споделиха за " Дневник ", че транспортните схеми са създавани от направлението към основния проектант на София. Дружествата " Метрополитен " и " Център за градска подвижност " основават картите, които слагат на спирките, като съблюдават главната скица.

В схемата на Стоянов центърът на града е разказан в кръг, който с е радиус от " към 20–30 мин., действително вървене пеш ". Посочени са главните кръгови кръстовища - пл. " Руски монумент ", " Лъвов мост ", пл. " Сточна гара " и паметника на " Васил Левски ". Отбелязани са единствено по-ключовите улици и булеварди в центъра и периферията - " Сливница ", " Княз Александър Дондуков, " Г. С. Раковски ", " Опълченска ", " Христо Ботев ", " Алесандър Стамболийски ", " Генерал Скобелев ".

Място са намерили и постройката на Националния замък на културата, катедралния храм " Александър Невски ", църквата " Света Неделя " и националния стадион " Васил Левски ". Причината е, че са положителни ориентири.

" Постарах тези знаци да наподобяват триизмерни. Даже хвърлят сянка, огряти от късното следобедно слънце ", написа още Стоянов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР