Воден матрак за крави, торене с дрон, фотоелектронна сортираща машина

...
Воден матрак за крави, торене с дрон, фотоелектронна сортираща машина
Коментари Харесай

Воден матрак за крави и дрон за торене са хит сред фермерските иновации

Воден матрак за крави, наторяване с дрон, фотоелектронна сортираща машина – това са единствено част от над 40-те нововъведения, които ще бъдат показани на интернационалната селскостопанска галерия " Агра 2018 " от 21 до 25 февруари в Пловдив.

Компании от 25 страни и български научни институти ще показват последните нови прелюдия в селското стопанство, които усилват добивите и опазват природата.

Воден матрак за крави

Една от най-атрактивните новости е воден матрак за крави, който обезпечава оптимален комфорт на животните, а млеконадоят се усилва. Тази екстра сега е шлагер измежду френските фермери, а у нас ще бъде показана за първи път на ревюто, сподели инж. Иван Филев, шеф на " Фарм Сервиз България " пред Mediapool.

Той изясни, че кравите са мощно чувствителни към топлината и когато времето е горещо, млеконадоят понижава. Оптималната температура да създават мляко е към 20 градуса. Така се ражда концепцията за понижаване на " топлинния стрес " на животните. За задачата от латекс е направена водна риза с дебелина от 70 мм, която подсигурява отмерено систематизиране на температурата, когато кравата си полегне и има охлаждащ резултат върху животното.

Проучване в унгарска плантация с 500 дойни крави посочило, че след монтиране на воден матрак след шест месеца млеконадоят се е нараснал приблизително с 2 литра на крава на ден, което е приблизително растеж от с 6.7%, твърди Иван Филев.

Производителят дава 15 години гаранция на продукта, а цената му потегля от 350 лева за един брой и понижава според от количеството.



Френски крави разпускат на хладно върху водния матрак

Дрон октокоптер за торове

Друго забавно изобретение за фермерите е дрон октокоптер за обработка на селскостопански посеви с течни пестициди, торове и хербициди.

По този метод се облекчава труда на фермерите при пръскането на овошките да вземем за пример. Дронът разполага с 10-литров контейнер и може да обслужва от 20 до 40 декара на час.

Дронът разполага с 4 дюзи за напръскване и е резистентен на влага и прахуляк, само че и цената му е впечатляваща близо 26 000 лева



Безсмъртничето - новият шлагер в маслодайните култури

На " Агра 2018 " ще бъде предлаган и разсад от билката жълт смил, известна като безсмъртниче. Това е новият шлагер в маслодайните култури, тъй като един кг масло от безсмъртниче се продава по 1500-1800 евро на международните пазари – доста по-скъпо от лавандуловото масло, което през последните години трансформира България в международен производител номер едно. Маслото от безсмъртниче се употребило главно във фармацията за произвеждане на медикаменти и антисептични материали.

Иновации от европейски мащаб са и мобилна напоителна система и хедер за бяла беритба и ориз, който прибира единствено зърното и редуцира на половина времето за тази интервенция.



Нови сортове

Български научни институти пък ще показват няколко сорта, които са оригиналност от европейски мащаб, настояват уредниците. Новите сортове пасищен райграс - " Тетрани " и " Тетрамис " дават по-обилна годишна продукция с по-добро качество.

С високи добиви и огромно наличие на сладки субстанции се отличава новият вид " Стела " на културата стевия, която става все по-предпочитана за развъждане.

Високо количество и качество на зърното, резистентност на мраз и заболявания са преимуществата на новия вид ечемик " Дария ".

Дебют на българския пазар вършат слънчогледовите хибриди " Деведа " и " ГТС Теди ", които са лесни за отглеждани и доста продуктивни.

На " Агра 2018 " експертите ще се срещнат с разработки на всички научни институти от състава на Селскостопанската академия, ще видят цялостната гама технологии, съоръжение и услуги за агробизнеса, както и профилираната галерия " БиоАгра ".

Екологичното производството ще бъде във фокуса на няколко конференции, на които ще се разискват фермерите на бъдещето, повишение на успеваемостта в отглеждането на животни и на плодове и зеленчуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР