Воден апокалипсис в България не се задава. В последните дни

...
Воден апокалипсис в България не се задава. В последните дни
Коментари Харесай

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

" Воден апокалипсис в България не се задава. В последните дни има спекулации за положението на доста язовири в страната, чиято цел е да се всява боязън измежду популацията ".

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която даде брифинг за положението на язовирите в страната.

Заради другите спекулации, че в някои язовири няма вода, тя изчете информация, поискана от ВиК сдруженията и общините.

В язовир Тича, който зарежда с вода Шумен и Търговище, има воден размер, който стига за 30 месеца, в случай че се употребява единствено за питейно-битови потребности.

В язовир Камчия, който зарежда Варна и Бургас, има разполагаем размер, стигащ за 10 месеца.

В язовир Асеновец, който се зарежда Сливен - има вода за 4.5 месеца.

Язовир " Бебреш ", който зарежда Ботевград, има вода за 3 месеца. Той се следи ежедневно и в случай че се наложи, ще бъде въведен воден режим.

В някои дребни обитаеми места - в Пазарджишко, Ловешко, Габрово, Сливен има режим на водата.

Без да се прецизира кои са местата, само че министър Петя Аврамова сподели, че в отчетите на някои ВиК оператори има опасения, че заради понижен размер на водоизточници занапред ще следва въвеждане на режим.

Очаква се и села в София област да минат на лимитирано водоподаване, стана ясно от думите на Аврамова.

На местата, където има минимум вода, ВиК сдруженията употребяват речни водохващания, кладенци, с цел да се оправят с режим на водата в дребните обитаеми места.

" В страната няма сериозен язовир, единствено се следи интензивно язовир " Бебреш ", безапелационна бе министърът.

Министър Петя Аврамова заяви, че всички ВиК сдружения в страната има заповед да наблюдават равнищата на язовирите и да уведомят кмет, регионален шеф и страната, с цел да може да се реагира навреме, а не да се стига до рецесия, каквато има сега в Перник.

" Всички ВиК са написали в справките си, че ще реагират, в случай че има занижение на равнищата поради продължителния изсъхнал интервал ", сподели още районният министър.

" Ако някой се пробва да всее боязън за неналичието на вода, това е безусловно подмолно. Ясно е, че тематиката се употребява политически и че Българска социалистическа партия се готви за дебатите в Народното събрание, само че считам, че е неточно това да става със заиграване със страха на хората, че ще има неналичието на вода ", сподели министърът.

Петя Аврамова продължи към опозицията: " Като крещим и упрекваме, надали оказваме помощ с рецесията с водата, желая да чуя от опозицията градивни оферти, в политически диспути не желая да влизам, виждам прагматично на нещата ".

Затова на експертно равнище тя уточни, че цената на водата се пробва да се резервира на прага на обществената търпимост, само че цената на водата води до усложнение във ВиК сдруженията при финансиране на ВиК инфраструктурата.

А огромен проблем на ВиК сдруженията са несъбраните вземания, защото при неплатени сметки водата не може да бъде спряна, а несъбраните задължения в цялата страна са над 80 млн.лв.

Аврамова изясни и концепцията на премиера Бойко Борисов да се обединят всички ВиК в страната в едно държавно дружество: Създаване на холдингово конструкция, която да управлява всички сдружения.

Регионалният министър заяви, че страната ще разиска и опцията цената на водата да е идентична в цялата страна, по този начин както е идентична цената на ел.енергията за всички градове, а се подава от едно и също сдружение.

Зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков също бе безапелационен, че воден апокалипсис не се обрисува по никакъв метод и че целеустремено се манипулира публичното внимание по тематиката.

По думите има два язовира, които се наблюдават сега - " Асеновец " и " Бебреш ", а в дребните обитаеми места ще се вкарва от време на време режим на водата.

Ние сме спазили всички процедури, с 1 млрд евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР