Воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се

...
Воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се
Коментари Харесай

Министър Аврамова обяви задава ли се воден апокалипсис в България

Воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се пробва да внесе боязън в популацията, това е подмолно. Темата с водата се употребява политически от Българска социалистическа партия.

Некоректно е това да става с тематиката за неналичието на питейна вода. Това съобщи министър Петя Аврамова по време на брифинг в Министерство на районното развиване и благоустройството.

Тя изнесе настояща информация за язовирите, за които се появиха медийни изявления преди дни. „ Язовир Тича, който зарежда Шумен и Търговище е с воден размер, който може да стигне за 30 месеца, само че единствено, в случай че се употребява за питейно-битови потребности.

Язовир Камчия, захранващ Варна и Бургас, е с воден размер, който може да стигне за 10 месеца, в случай че се употребява за питейно-битови потребности. Язовир Асеновец, който зарежда с вода Сливен е с размер, който може да стигне за 4 месеца и половина, в случай че се употребява за питейно-битови потребности.

Язовир Бебреш, захранваш Ботевград, има вода за 30 месеца, в случай че се употребява единствено за питейно-битови потребности. Има възможност и в София-област да се вкара режим на водоползване “, позволи Аврамова.

„ Освен язовирите, които ВиК стопанисват от Министерство на регионалното развитие се употребяват и язовири, които се стопанисват от Напоителни системи “, разясни тя.

„ Нивата на водоемите се наблюдават непрекъснато. Всички ВиК сдружения ще реагират, в случай че се намалят равнищата на язовирите заради продължаващата суша “, сподели още районният министър.

„ Бих желала този спор да бъде градивен, прикани министърът на районното развиване и благоустройството “, съобщи министър Аврамова.

Тя означи, че увеличението на цената на водата цели да се подмени водопреносната мрежа на ВиК-та. „ Дружествата изпитват големи усложнения да събират вземанията си. Хубавото е, че към този момент има планувано европейско финансиране за бранша “, сподели тя.

„ До края на декември има 494 повреди на територията на община Перник.

При въвеждането на двуразовия режим на водата в града повредите са били по14 дневно, след въвеждането на едноразовия режим за стартиране и прекъсване на водата веднъж в деня, повредите са намалели двойно. Видно е, че ограниченията дават резултат “, сподели още Аврамова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР