Водата във водопреносната мрежа във Варна е с хлор над

...
Водата във водопреносната мрежа във Варна е с хлор над
Коментари Харесай

РЗИ: Водата във Варна е с хлор над нормата - деца и възрастни да не пият!

Водата във водопреносната мрежа във Варна е с хлор над нормата. Това сочат данните на Регионалната здравна ревизия. При две от пробите взети в региона на Младежки дом и в региона на Морска гара остатъчният хлор е над допустимите равнища. От здравната ревизия не показват по кое време са взети пробите, само че отчетната седмица касае интервала 2-8 юни.

Първата проба е отчела 0,586 мг/л, а втората 0,565 мг/л при норма 0,3-0,4 мг/л. Мирисът също е недопустим, показват от РЗИ-Варна.

Хлор над нормата е измерен и във водата в к.к. " Камчия " - 0,64 мг/л.

Водата от социална чешма в околност „ Вилите ”, кв. „ Аспарухово ” пък е със повишени равнища на нитрати - над 100 мг/л, при норма – 50 мг/л.

Нитрати над нормата са регистрирани и във водата от водопреносната мрежа на няколко села край Варна.

- с. Кичево – нитрати –56,6 мг/л, при норма – 50 мг/л.

- с. Бенковски – нитрати > 100 мг/л, при норма – 50 мг/л., калций – 180 мг/л, при норма – 150 мг/л.

- с. Снежина – нитрати 55,3 мг/л, при норма – 50 мг/л

- с. Здравец – нитрати – 72,8 мг/л, при норма – 50 мг/л.

Като уязвими групи от популацията във връзка с остатъчния хлор могат да се посочат: бременните дами с изострено подушване, деца и възрастни, чувствителни по отношение на миризмата на хлор. На съображение гореизложеното даваме следните рекомендации:

- Да не се употребява вода напряко от чешмата;

- Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, с цел да излети остатъчният свободен хлор;

- При готвене да се кипне водата, преди да се слагат продуктите в нея;

- В региони, с чести повреди на водопроводната система да се употребява бутилирана вода, подобаваща за всекидневна приложимост до възобновяване на качеството на водата. В детските градини да се употребява бутилирана вода в дребни еднократни опаковки (до 0,500 мл).

Относно превишените оптимални стойности на нитратите

РЗИ-Варна предлага питейната вода със наличие на нитрати повече от 50 мг/л да не се употребява за пиянство и подготвяне на храна от следните уязвими групи от популацията: бременни дами, кърмачки, кърмачета, хора със болести на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подобаващ метод консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Съгласно българското законодателство, обеззаразяването на питейната вода е наложително. Остатъчният свободен хлор работи като консервант по пътя на доставката на питейна вода при превозването и на дълги дистанции, Хлорирането се употребява най-вече за микробна стерилизация. Освен това, хлорът работи като окислител и може да подкрепи отстраняването на някои химични детайли (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими субстанции. Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни артикули от дезинфекцията. Следва да се има поради, че питейните води в област Варна не са богати на органика. Здравословната целесъобразна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. До тази стойност водата не съставлява риск за здравето. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, нормално при 0,3 мг/л. СЗО предлага на крана при консуматора да има съществуване на хлор в централизация до 0,2 мг/л.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР