Водата в зографницата и параклиса „Св. Георги“ на ул. „Никола

...
Водата в зографницата и параклиса „Св. Георги“ на ул. „Никола
Коментари Харесай

РЗИ - Велико Търново: Живата вода в параклиса Св. Георги е заразена и негодна за пиене

Водата в зографницата и параклиса „ Св. Георги “ на ул. „ Никола Пиколо “ № 6 във Велико Търново е негодна за пиянство и крие риск за ползвателите.

Това сигнализира в писмо до Областна администрация и няколко други институции шефът на РЗИ в остарялата столица доктор Евгения Недева, показаха от там.

„ В Регистъра на обектите с публично предопределение, следени от РЗИ – Велико Търново на горепосочения адрес няма вписан като обект с публично предопределение водоизточник за питейно-битови цели, заради което не разполагаме с информация за типа и произхода на подземното водно тяло, употребено в зографницата “, се споделя в писмото. В него категорично се предизвестява, че използването на вода от неконтролиран водоизточник, с искания за лечебни свойства и неприятни микробиологични и химични резултати по индикатори с абсолютно здравно значение крие здравен риск за ползвателите. Предвид получените резултати тъй наречените „ жива вода “ не следва да се употребява за питейно-битови цели, в т. ч. пиянство, миене, за контакт с кожа и лигавици и други

„ Във връзка с гореизложеното, апелирам да предприемете дейности по подготвеност за неотложно прекратяване подаването на вода от водоизточника в зографницата за питейно-битови потребности и даването ѝ на трети лица “, написа доктор Недева до Областна администрация, Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, кмета на болярския град, Министерството на околната среда и водите, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и Окръжна прокуратура.

На 16.05.2022 година от чиновници на отдел „ Държавен здравен надзор “ в дирекция „ Обществено здраве “ е осъществена инспекция в зографницата и параклиса „ Св. Георги “ с пробонабиране от мястото на приключване на водата. Изследваната водна проба не дава отговор по микробиологични и химични индикатори на условията на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели (обн. Дъждовни води, бр. 30/2001 г.), както следва:

по индикатор Ешерихия коли – 5/100 КОЕ/ml, при норма 0/100 КОЕ/ml;

по индикатор колиформи – 17/100 КОЕ/ml, при норма 0/100 КОЕ/ml;

по индикатор Ентерококи – 1/100 КОЕ/ml, при норма 0/100 КОЕ/ml;

по индикатор нитрати – 60,82 mg/l, при норма (50 mg/l), според протокол №402-ХВ, МБВ/20.05.2022 година на ЛИК при РЗИ – Велико Търново.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР