Водата в две населени места във Варненско, каптаж и обществена

...
Водата в две населени места във Варненско, каптаж и обществена
Коментари Харесай

РЗИ-Варна: Водата е негодна за пиене в две населени места

Водата в две обитаеми места във Варненско, каптаж и социална чешма са отвън нормите. Това демонстрира седмичният мониторинг на РЗИ-Варна.

Влошени микробиологични индикатори има водата в с. Пчелник. Отчетените колиформи са 36 КОЕ/100 мл, при норма – 0 КОЕ/100мл. 

Каптаж „ Изворите ” в с. Любен Каравелово е с 9 КОЕ/100 мл, при норма 0 КОЕ/100 мл.

Над нормите по химични индикатори е водата в с. Аврен, където са измерени  нитрати 85 мг/л, при норма  50 мг/л. 
С нитрати над нормата е и водата от „ Хаджийска чешма ” в провадийското село Чайка. Там нитратите са 100 мг/л, при норма 50 мг/л.

Не са открити болести, излъчени по воден път от по този начин изготевените разбори на водата в тези региони, оповестяват още от Здравната ревизия.

Издадени са наставления за предприемане на ограничения за контролиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед реализиране на сходство с условията на наредбата. Издадено е  предписание до кмета на община Провадия за слагане на табела: „ Водата съдържа нитрати > 50 мг/л ” на локална социална чешма „ Хаджийска чешма ” в с. Чайка.

РЗИ-Варна предлага питейната вода със наличие на нитрати повече от 50 мг/л да не се употребява за пиянство и подготвяне на храна от следните уязвими групи от популацията: бременни дами, кърмачки, кърмачета, хора със болести на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подобаващ метод консуматорите и общопрактикуващите лекари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР