Водата в България може да поскъпне заради нова директива, която

...
Водата в България може да поскъпне заради нова директива, която
Коментари Харесай

Експерт: Водата може да поскъпне заради нова директива

Водата в България може да нарастне поради нова инструкция, която постанова повече вложения в качеството, предвижда в студиото на Иван Иванов, ръководител на съдружие " Българска асоциация по водите ".

" Директивата слага по-високи цели, а ние сякаш не сме готови за тях. Ще би трябвало да се създадат вложения в възстановяване, реорганизация на пречиствателните станции, както и проучване и разбор на спомагателни субстанции, което ненапълно може да оскъпи услугата ", изясни Иванов. По думите му на този стадий качеството на питейната вода у нас е задоволително положително.

" Ако следваме логиката, би трябвало да чакаме засушаване. Факт е, че тази година имаше по-малко превалявания от сняг, респективно водните запаси са по-малко. Сега влизаме в сезона на снеготопенето, което води до напълване на язовирите. Последната информация, която прегледах, демонстрира, че язовирите са на относително положителни равнища. Но това не би трябвало да ни успокоява. Идва лятото – евентуално както всяко лято, доста обитаеми места ще останат на режим, а може и изобщо на безводие ", означи Иванов.

Експертът подсети, че във Франция, в Испания и в Португалия, които са южни страни, има систематични проблеми с водоснабдяването.

" Те си вземат решение проблемите малко по-стратегически. Но за пръв път, в този сезон, се постанова в Централна и Южна Франция да се вкара режим на водоснабдяването, което би трябвало да е сигнал и за нас ", рледупреди Иванов. Той се опълчи на тези, които отхвърлят климатичните промени, защото неговите наблюдения демонстрират, че има такива.

" Трябва да мислим в вероятност, тъй че да осигурим водния запас дълготрайно да доближава до всички, непрекъснато ", прикани ръководителят на съдружие " Българска асоциация по водите ".

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР