Водата продължава да приижда, стотици се евакуират и още десетки

...
Водата продължава да приижда, стотици се евакуират и още десетки
Коментари Харесай

След рухването на "Каховка": десетки потопени селища, назрява хуманитарна криза

Водата продължава да приижда, стотици се изтеглят и още десетки хиляди може да го създадат и на двата (украинския и следения от Русия) бряга на Днепър.

Населени места на над 100 км западно от Каховското водохранилище, по течението на реката, записват повишаване на водите.

Унищожаването на стената - който и да стои зад него - основава предпоставки за нова филантропична рецесия тъкмо когато.

Десетки обитаеми места в риск

Президентът Володимир Зеленски разгласи, че осемдесет обитаеми места са обозначени като рискови. Сред тях е и регионалният център Херсон, който Киев управлява още веднъж към този момент над половин година. Наводнени, съгласно вътрешния министър Игор Клименко, са 24 селища. Опасност при евакуацията, по думите му, има освен от съветски обстрел, само че и от мини.

Украинските управляващи плануват евакуацията на 40 хиляди души (от тях 17 хиляди на десния бряг) и пробват да приготвят жителите, че наводненията предстоят. " Утре ще има пик, след което ще има спад ", сподели на онлайн брифинг, представен от " Ройтерс ", Александър Толоконников, почитан чиновник в Херсонската военна администрация. По думите му неприятното следва.

 Какво съставлява язовирът Какво съставлява язовирът " Нова Каховка " в Украйна

Видео от Херсонската регионална държавна администрация демонстрира елементи от пристанището и контейнери под вода, до момента в който домове и улици също са наводнени.

 След рухването на
© Reuters

Разпространявани от управляващите и очевидци фрагменти, дружно със фотоси от локални и интернационалните медии и организации, демонстрират по какъв начин край Херсон хората газят във вода, тук-там - до коленете.

 След рухването на
© Reuters

В следения от Украйна Бериславски регион на Херсонска област шефът Володимир Литвинов фотоси от потопени села.

В региона на самия Херсон в това време са под вода десетки здания.

Тежка обстановка в Нова Каховка

И окупационната власт на Русия в Херсонска област - на левия (южния) бряг на Днепър - удостовери, че готви евакуация на три региона. Това са Олешки, Нова Каховка и Голо Пристан. Особено тежки са наводненията в самата Нова Каховка, където съгласно назначения от Русия кмет водата се е повишила до 11 м, на видеокадри се видяха плаващи лебеди.

 Градът е под вода: Как наподобява Нова Каховка след гърмежа на язовирната стена Градът е под вода: Как наподобява Нова Каховка след гърмежа на язовирната стена

Всички близо 300 животни в наводнения зоопарк са починали съгласно избягалата му администрация, която профилите му в обществените мрежи; проруските управляващи упорстват, че в града зоопарк няма (въпреки че фотоси месеци преди началото на войната сочат противното).

Градът, съгласно на окупационната власт Владимир Салдо, е без електроподаване. Властите доставят питейна вода, само че още няма нито електрогенератори, нито помпи.

Салдо прочее по-рано денем да убеди във видеоклип, че всичко е умерено, до момента в който зад тила му водата съвсем покрива първия етаж на локалния Дворец на културата.

 Олешки
© Telegram

Олешки

Олешки е съвсем изцяло под вода, преди два часа ръководителят на окупационното " държавно управление на Херсонска област " Андрей Алексеенко. Градът се намира на еднакъв, невисок сектор от левия бряг; насреща, на десния, е Херсон.

Там, съгласно Алексеенко, е " най-сложната обстановка " от " съветската " страна. " Евакуацята на хора от потопения Олешки е допустима единствено със спецална техника.

 След рухването на
© Telegram

Проблем за земеделието

Проблемът е освен за жилищата на хилядите, които ще би трябвало да позволен домовете си. Поминъкът на доста от тях може да бъде погубен. Една от аргументите е, че земеделието в другояче плодородния регион разчита мощно на язовира.

 След рухването на
© Reuters

Непосредствени проблеми за земеделието се основават в три области в резултат на рухването на Каховското водохранилище, украинският народен представител Олександр Гайду, който оглавява зедемелската комисия във Върховната рада.

Засегнати ще са Херсонска, Запорожка и Днепропетровска област: те постоянно страдат от засушаване и посевите може да бъдат унищожени, в случай че до тях не доближават размерите вода от Каховското водохранилище. Напояването " в този момент е невероятно. Тези райони доставят продоволствията ни по целия свят ", сподели още той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР