Водата при мъртвия обем на язовир Студена е трудна за

...
Водата при мъртвия обем на язовир Студена е трудна за
Коментари Харесай

Перник започва да харчи отпуснатите през декември 33 млн. лв. за ВиК проекти

Водата при мъртвия размер на язовир Студена е сложна за филтриране и се постанова незабавно да бъдат осъществени поправки на пречиствателните станции

© Dimitar Kyosemarliev Процедурите за ремонт на пречиствателните станции за питейни води и на основния клон от водоснабдителната мрежа в Перник, чието финансиране държавното управление отпусна на 27 декември, най-сетне се задвижиха. В регистъра на Агенцията за публични поръчки (АОП) към този момент са оповестени решенията за откриването на три процедури, които обаче ще се възложат по бързата процедура - без търг. Причината е, че има сериозен риск за здравето на жителите в случай че ремонтите се забавят.

Трите контракта, на обща стойност 8.5 млн. лева с Данък добавена стойност, ще бъдат подписани с държавното сдружение " Монтажи ", чийто принципал е Министерство на стопанската система. Същата компания, която няма опит с ВиК планове, ще бъде натоварена и с плана за ориентиране на вода от бент. " Бели Искър " към Перник през София. Най-вероятно е обаче дейностите да бъдат превъзложени непрозрачно на частни компании, като по този метод се икономисва времето за осъществяване на обществени търгове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вода - един път на три дни

Спешният ремонт на едната пречиствателна станция, се постанова, защото се чака още при започване на февруари да бъде доближат мъртвия размер на язовир " Студена ", което ще докара до извънредно непоколебим режим на водоподаване - вода ще има за по няколко часа през цели три дни, написа в претекстовете към решението на община Перник.

Необходимо е да се работи извънредно бързо, само че това не се случва към този момент. Освен подготовка на документи, процедурите по утвърждение на АОП и решенията на общинския съвет в Перник, в този момент занапред ще би трябвало да се проектира. От общината обясниха в сряда за " Капитал ", че осъществяването на тези планове ще отнеме към четири месеца. Мъртвият размер на язовир " Студена " ще бъде доближат до 10 дни. Временното решение, до момента в който завърши въпросният ремонт, е монтаж на спомагателни утаители след стената на язовира преди станцията, с цел да се пречиства водата за семействата, споделят от общината.

От общината обясниха още за " Капитал ", че четвъртата поръчка за реконструкцията на водопроводна мрежа в града ще е на стойност към 24.5 млн. лева с Данък добавена стойност, като става дума за 56 км тръби. В контракта ще се включва и малко канализационна мрежа поради повредите в последните дни. Търгът ще е разграничен на четири лота, само че към момента не се знае какъв брой време ще отнеме подготовката му, тъй като не известно какво има подземен.

Какво ще се прави

При постигане на мъртвият размер на язовира водата става по-мътна и комплицирана за филтриране, по тази причина е належащо допустимо най-бързо да бъде инсталирана " остарялата " пречиствателна станция с АКХ ( " бързи " ) филтри и да се построи помпено оборудване - връзка сред тази станция и другата, която е с пясъчни филтри, с цел да може по едно и също време посредством двете да се пречиства суровата вода. Стойността на тази поръчка е 1.7 млн. лева с Данък добавена стойност

" В случай, че се доближи до мъртвия размер на бент. Студена, се чака да зародят и спомагателни проблеми, свързани с прекалено замътняване на водата, с нейния физико-химическия състав- поява на високи концентрации на манган и желязо, съществуването на по-големи количества фитопланктон, с което се слага в извънреден риск опцията да се водоснабдява популацията в с вода, годна за питейни и за битови цели ", написа още в решението за разкриване на процедура.

Вторият план е за главен ремонт на градската пречиствателна станция за 3.16 млн. лева, а третият - за реорганизация на основен клон II от водоснабдителната мрежа за съвсем 3.66 млн. лева

Защо се забави процедурата

Кметът на Перник Станислав Владимиров е оповестил бедствено състояние в града до 28 януари, с което точно се даде зелена светлина за подписването на договорите по бързата процедура.

В изявление пред " Капитал " на 6 януари Владимиров сподели, че чака удостоверение от АОП, с цел да се сключат контракти без търг. Процедурата очевидно лишава към две седмици. Тогава обаче не беше ясно, че реализатор ще е тъкмо " Монтажи ", защото Владимиров очакваше предложения да се изпратят към огромните компании в бранша.

Сега занапред би трябвало да се случи същото с новия избавителен проект. Ако се работи извънредно плътно и бързо, той може да е изпълнен при започване на април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР