Водата по Българското Черноморие е чиста. Туристите могат да се

...
Водата по Българското Черноморие е чиста. Туристите могат да се
Коментари Харесай

Ангелкова: Водата по Българското Черноморие е чиста

Водата по Българското Черноморие е чиста. Туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си . Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след инспекция в Слънчев бряг, Поморие и Несебър.

Проверяващите са наблюдавали дали са спазени договорните условия за свободна зона за плажуващите, за сложени указателни табели, за обезпечена здравна помощ. Предстои да се направи мониторинг дали утвърдените схеми за преместваеми обекти дават отговор на фактическото състояние на място .

По морето са направени над 60 инспекции - по сигнали и планови, взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Варна. Според инспекциите няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да надвишава нормативните индикатори, безапелационна бе министър Ангелкова.

В Слънчев бряг всяко заведение е обвързвано в канализацията и няма нерегламентирано заустване, увери министър Ангелкова.

Директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова също подсигурява, че летовниците могат умерено да се къпят в Черно море . По думите й през последните години са построени пречиствателни станции, които към този момент са в естествен режим на работа .

Според последните разбори от районната лаборатория в Бургас няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните правила за заустване в Черно море.

Проверени са и преместваемите обекти от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас и във Варна взаимно с Басейнова дирекция. Всички уреди са заустени в канализационните системи на обитаемоте места и няма нерегламентирано изхвърляне в Черно море, акцентира инж. Атанасова .

От началото на сезона са осъществени 84 инспекции на водите за къпане , заяви доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ-Бургас. Проверките са направени на плажовете като обекти с публично предопределение.

Има 222 проучвания на проби от морската вода за къпане досега. На 83 плажа в област Бургас са избрани 47 зони, които се наблюдават и от които се вземат пробите , разясни доктор Паздеров. Според пробите през актуалната година няма плажове със приемливо качество за разлика от 2017-а. С чудесно качество в този момент са 48 на 100 от линиите, а с положително - 52% , заключи доктор Паздеров.

На инспекцията участваха инж. Тонка Атанасова , шеф на РИОСВ-Бургас, и доктор Георги Паздеров , шеф на РЗИ-Бургас. Това е третата взаимна ревизия на Министерството на туризма и Министерство на околната среда и водите за чистотата на линиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР