Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да

...
Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да
Коментари Харесай

Ангелкова след проверка в област Бургас: Водата по Българското Черноморие е чиста

Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес още веднъж го потвърдиха инспекциите, които направихме в Слънчев бряг, Поморие и Несебър дружно с инж. Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ-Бургас, и доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ-Бургас.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при обиколката си на морски плаж „ Слънчев бряг-север “, оповестиха от пресцентъра на ведомството. Тя напомни, че това е третата взаимна ревизия на Министерството на туризма и Министерство на околната среда и водите за чистотата на линиите. Също проследихме дали са спазени договорните условия за съществуване на свободна зона за плажуващите, за сложени указателни табели, за обезпечена здравна помощ и така нататък, подчертава министърът. Предстои да се направи мониторинг дали утвърдените от нея схеми за преместваеми обекти дават отговор на фактическото състояние на място.

Проверките по морето са непрекъснати – по сигнали и планови, като досега те са над 60. Извършват се взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Варна, а 2018-а се обрисува като годината с най-вече инспекции. Те демонстрират, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да надвишава нормативните индикатори, безапелационна бе министър Ангелкова. Радвам се, че в Слънчев бряг всяко заведение е обвързвано в канализацията и няма нерегламентирано заустване, което да тормози туристите. РЗИ е институцията, която взема пробите и инспекциите ще са непрекъснати през целия сезон, предизвести още тя.

Инж. Тонка Атанасова също подсигурява, че летовниците могат умерено да се къпят в Черно море. По думите й през последните години са построени пречиствателни станции, които към този момент са в естествен режим на работа. Последните разбори от районната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните правила за заустване в Черно море. Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Варна дружно с Басейнова дирекция са направили над 63 инспекции, с които са обследвани всички преместваеми обекти по схемите, съгласувани с Министерството на туризма. Всички уреди са заустени в канализационните системи на обитаемоте места и няма нерегламентирано изхвърляне в Черно море, акцентира инж. Атанасова.

От началото на сезона до през вчерашния ден са осъществени 84 инспекции на водите за къпане, заяви доктор Паздеров. Те са направени на плажовете като обекти с публично предопределение, като 60 от тях са взаимно с Министерството на туризма. Проведени са 222 проучвания на проби от морската вода за къпане досега. На 83 плажа в област Бургас са избрани 47 зони, които се наблюдават и от които се вземат пробите, разясни доктор Паздеров. Те сочат, че тази година няма плажове със приемливо качество за разлика от 2017-а. С чудесно качество в този момент са 48 на 100 от линиите, а с положително - 52%, заключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР