Водата отнесе шофьор, който не ни послуша и продължи по

...
Водата отнесе шофьор, който не ни послуша и продължи по
Коментари Харесай

Свидетел на потопа край Царево: Водата отнесе мъж, не знаем каква е съдбата му

Водата отнесе водач, който не ни послуша и продължи по пътя. Казахме му да хвърли чадъра си и да се държи крепко с две ръце за колата си, с цел да имаме време да извикаме пожарната да го избави, само че той не послуша, и водата го отнесе.

Не знаем какво е станало с него.

Това сподели Биляна, свидетел на нещастието, в Царево, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

От “24 часа ” пък оповестяват, че има възможност районната съдийка на Царево Мария Москова и щерка й да са измежду изчезналите. Те тръгнали да се изтеглят сами от квартал “Василико ”. Потопът обаче скъса мост, който свързва квартала с центъра на града. Телефонът на Москова е изключен.

Щети от изобилните превалявания, които не престават съвсем денонощие, са нанесени на територията на цялата община Царево. Всички тези, които са помолили да бъдат евакуирани, са евакуирани, сподели кметът на Царево Георги Лапчев.

Шестдесет души са настанени в кметството в с. Лозенец, останалите са разпределени в града.

“Искам да помоля хората да се въздържат от пътешестване, тъй като това не е целесъобразно. В момента страховете за това да погледнем по какъв начин са парцелите, пречат на екипите. Имаме информация за трима изчезнали. Тази информация към момента не е доказана. Имаме преливане на язовирните стени на двата язовира, които се намират на територията на община Царево ”, сподели Лапчев.

Местната власт е направила организация за доставка на помпи. “Едната идва от Стара Загора, другата от Варна. Надяваме се с тях да се понижи натискът върху язовирните стени. Искам да подчертая, че те не са компрометирани ”, уточни кметът на Царево.

Протича евакуация на къмпингите „ Арапя “, „ Нестинарка “ и село Лозенец, стана ясно от обява в профила на община Царево във връзка решенията на спешния щаб.

В него вземат участие кмета на общината и неговия екип с шефа на ОДМВР Бургас, шефа на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, районно управление (на МВР) Полиция, Жандармерия.

Щабът реши още:

Спира се придвижването на коли от полицейски пункт Караагач в посока община Царево;

Спира се придвижването по пътя с. Синеморец – гр. Ахтопол;

Спира се придвижването на коли в гр. Царево и в обитаемоте места.

Изключенията важат единствено за профилирани коли.

Щабът приканва всички поданици и посетители да не напущат домовете си, а при нужда да заемат места по високите етажи на постройките.

БГНЕС напомня, че проливните дъждове доведоха до невъобразим потоп в южните ни черноморски градове и курорти, като най-тежко обиден е град Царево. 300 литра на квадратен метър са падналите превалявания, като върхът за страната е 310 литра. Ако преваляванията продължат до вечерта, той ще бъде преминат.

Жителите и туристите са призовани да се качат на по-горните етажи, с цел да не станат жертва на тежкото наводняване, което към този момент заля първите етажи на някои хотели в курортния град. Положението е толкоз тежко, че част от паркираните коли са под вода и се вижда единствено тавана им. Също по този начин се оповестява и за отнесели леки коли в морето.

Има също по този начин къщи и хотели с откъснат достъп. Властите приканват за успокоение.

Със заповед на кмета на община Царево е оповестено бедствено състояние на територията на общината и е разпоредена евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете региони.

На място заседава спешен щаб, който прави оценка обстановката. Създадена е нужната организация за привличане на спомагателни сили и средства от структури на вътрешното министерство, в това число „ Гранична полиция “ и жандармерия, от област Бургас и прилежащите области.

Положението във Варвара също е комплицирано. Кметът Бистра Димова заяви, че има наводнени къщи и даже отнесени коли в морето. В момента там се пробват да отпушат дерето и да спасят моста, както и да не позволен водата да залее локалната черква.

Движението по пътя Царево – Варвара е лимитирано краткотрайно в двете направления поради наводнение.

Като цяло деретата в района са се трансформирали в пълноводни реки. Съобщава се за разливи и на моста на Синеморец, тъй като там е имало доста мощна вълна. Водите на река Велека са се покачили доста.

Придошлите реки са провокирали вреди по инфраструктурата, в това число по мостови уреди. Затворен за придвижване е основният път сред Царево и Синеморец.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че оперативната конюнктура на територията на община Царево остава усложнена. Вследствие на изобилните превалявания са получени огромен брой сигнали в оперативния център на бургаската пожарна работа, най-вече за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и спомагателни сили и средства.

Във връзка с усложнената конюнктура, продължаващите интензивни превалявания и наводненията в Бургаска област, Българският Червен кръст следи обстановката и е в непрекъсната връзка с локалните управляващи, Министерството на вътрешните работи и с Групово дело ПБЗН.

Екип на Областната организация на БЧК-Бургас пътува към най-засегнатите обитаеми места. БЧК има подготвеност да подкрепи най-засегнатите с питейна вода, подкрепителни закуски и одеяла.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще взе участие в съвещанието на спешния щаб в община Царево по отношение на бедственото състояние в резултат на изобилните превалявания и мощния вятър в района. В 19 часа през днешния ден ще се състои брифинг за медиите в постройката на общината.

Поради влошената метеорологична конюнктура и преминаващата гръмотевична стихия над територията на община Царево управляващите насочиха зов към жителите и гостите да бъдат с нараснало внимание. В следобедните часове се чака възстановяване на прогнозата за времето.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР