Водата на пловдивчани не е замърсена и няма опасност за

...
Водата на пловдивчани не е замърсена и няма опасност за
Коментари Харесай

В Пловдивско предупредиха да не се купува сладководна риба


Водата на пловдивчани не е нечиста и няма заплаха за тях предвид на екокатастрофата в река Марица, където този уикенд изплува умряла риба.

Прокуратурата в Пазарджик е образувала досъдебно произвеждане, а от РЗИ настояват, че залповото замърсяване на реката е от локално дружество.

Превантивно Пловдив спря да черпи питейна вода от сондажи наоколо до реката. А съгласно природозащитници ще са нужни най-малко 10 години, с цел да бъде възобновено екоравновесието в региона.

„ Няма никаква заплаха за жителите на Пловдив по отношение на питейната вода. Чисто превантивно направихме тази реакция, защото те са най-близко до коритото на реката. Нашите сондажи са на 80-90 м дълбочина, през два геоложки хоризонта минават, през глинести пластове, така че няма никаква заплаха повърхностна вода да попадне в нашите сондажи и оттова в питейната мрежа “, увери в ефира на „ Тази заран “ Антон Гълъбов, който е основен инженер на ВиК-Пловдив.

РЗИ взима проби от чешмите и водоизточниците, с цел да се ревизира качеството на водата.

Междувременно общинска защита дежури край крайбрежията на реката в Стамболийски и следи да не се вади мъртва риба от водата. Предупреждават се и жителите да не купуват сладководна риба с неразбираем генезис от магазинната мрежа, защото не се знае какви субстанции съдържа тя и дали не е евентуално рискова за здравето.

Зам.-кметът на Стамболийски Любомир Марков изясни, че хората се осведомят и посредством „ Facebook “ групите на града.

Животновъдите в региона са предизвестени да не водят животните си да пият вода от реката.

От „ Екоинвест” ЕООД са безапелационни, че замърсяването не е тръгнало от тях,

„ Смея да настоявам, че нямаме виновност за това, което се случва в река Марица, тъй като знам каква е технологията на компанията. Работим в нормите и условията на всички екологични институции, в това число в България и Европейски Съюз. Имаме всички типове лицензи, дадени на територията на страната ни и на Европейски Съюз. Постоянно сме под мониторинг на екоорганизации, на снабдители и така нататък Не можем да си позволим да създадем нещо, което да заплаши природата, рибите, популацията, водата и така нататък Нашите води, които излизат от преработката, се вливат в канализацията на ВиК, оттова отиват в една дребна река, която се споделя Пишманка и от тази река отива в Марица. В тази река няма една умряла риба. Няма по какъв начин. Ако отравяме рибата, би трябвало да тровим рибата през цялото време, а не в Стамболийски. Ние сме най-видимите, най-големите и най-удобни за улавяне на този проблем. Изключено е, не работим от през вчерашния ден “, сподели пред bTV Ангел Ангелов, представител на компанията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР