Водата, която тече от чешмите на ул. „Горна студена“ в

...
Водата, която тече от чешмите на ул. „Горна студена“ в
Коментари Харесай

Откриха нитрати в две чешми във Варна

Водата, която тече от чешмите на ул. „ Горна студена “ в квартал „ Аспарухово “ и до Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн във Варна, не е годна за пиянство. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Варна от Регионалната здравна ревизия. Те предизвестяват, че след последния мониторинг е открито, че в двата водоизточника има трайни отклонения по индикатор „ нитрати”. Във водата от локалната чешма на ул. „ Горна студена “, са регистрирани стойности от 70 мг/л, при норма – 50 мг/л.
При чешмата до Професионалната гимназия по текстил са открити още по-завишени индикатори за съществуване на нитрати 110 мг на литър. От Регионалната здравна ревизия са издали 2 наставления на кметовете на съответните общини за слагане на трайна маркировка, че водата е негодна за пиянство и подготвяне на храна.
През миналата седмица по отношение на мониторинга на питейни води са оценени осем проби по индикатор натурален уран. Получените резултати не надвишават оптималната параметрична стойност, избрана според условията на Наредба №9 от 16 март 2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР