Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са

...
Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са
Коментари Харесай

Живите прегръщали мъртвите - следовател от НСлС със зловещи детайли за камиона ковчег

" Водачите не са знаели, че хората умират. Тези хора са броили минутите си. 7 часа са преседели. Това е нечовешко ", това сподели следователят в Националната следствена работа (НСлС) Мариан Маринов пред bTV във връзка планове в Локорско камион с 52 мигранти от Афганистан, 18 от които починаха.

" Трагедията за оживелите е, че са се прегръщали със своите мъртви приятели. Едно от лицата твърди, че е дал 7 хиляди евро, с цел да бъде превозен до Германия ", разкри Маринов, който работи по случая.

" Тайниците са направени от доста положителни материали - здрави железни кафези от винкел, облицовани са с ПДЧ плоскости, самите те облепени с железно фолио. Целта е била обезвреждане на термокамерите по границите ", изясни той.

" Аз съм разпитал едно от така наречен мулета, чието присъединяване допуска той да получи трохи от цялата сума, която се взима от трафикираните лица. Водещата причина е алчността. Другите аргументи са нелепостта, неграмотността ", разяснява той.

По думите му, клетката, в която са се намирали чужденците, е била добре направена, само че извънредно дребна. " Един човек в случай че се напъха в това пространство с височина 80 см, широчина и дължина 1,50 и 2,50 м, в това пространство да се напъхат 26 индивида, това като се затвори, вътре няма въздух.

Тя е доста здрава. Те не могат да я разбият. Извън клетката са подредени дъски, които, като се затворят вратите, основава усещане, че това е дървен материал, който се транспортира. Много добра направа ", уточни следователят.

Тайниците са направени особено по поръчка в дребна работилница в Бургаско, само че не е планувана вентилация. Имало " калпаво инсталирани " вентилаторчета с доста дребен дебит в една от дъските.

В едната клетка вентилаторът се е счупил и хората са почнали да се задушават още по средата на пътя. Един от тях се е свързал по телефона с един от уредниците и му е споделил, че хората се задушават. Водачите не са знаели какво се случва.

Трагедията за оживелите е, че те са се прегръщали с мъртви техни познати. Изненадата е била и за водачите, откакто задачата е била да ги оставят тъкмо там, където са открити. Може да са били излъгани, че ги транспортират през границата ", изясни Маринов.

Според него става въпрос за доста добре проведен канал и има и други сходни транспортни средства, които " циркулират ".

" Мигрантите търсят вяра. Те също са жертви. Не знаят къде се движат, изтощени са, гладни са. Нечовешко е положението им. Били са подготвени да се наблъскат в тези преносими ковчези.

Започнали са да блъскат. Ритали са се един различен. Най-малкото момче беше 15-годишно. Всички са млади мъже ", сподели още той.

Следователят уточни още, че водачите на камиона са се разбягали, когато го отворили и от вътрешната страна живите избутали умрелите. Те се уплашили и отишли на автогарата в София, откъдето си хванали рейс за Бургас.

По думите му, на лидера било дадено да му се заплати по 100 евро на човек. Той взимал пари " на численост ". Той си взел " асистент ", на който заречен към 10% от сумата. Помощникът е разказал всичко на следователите. На него са му били обещани 500 евро за задачата, а той е правил заварките на клетките.

По думите му, водачите са единствено " бушони " във веригата. Тяхната задача е била единствено да превозят камиона от едно място на друго и нямат отношение към натоварването на хората вътре.

" Ние сме задържали едно от лицата, за което имаме данни и считам, че може би ще се потвърди, че той е уредник на тази група от хора, които сме задържали. Но той с кой комуникира, аз към момента нямам информация. С него се свързват други лица от Турция, които му трансферират тези лица, той тук ги поема, от една точка ги транспортира до друга точка ", изясни Маринов.

" Това ще си продължава. Щом се взимат толкоз доста пари, постоянно ще се търсят способи ", предвижда той.

Маринов изясни още, че на трафикантите са раздавани служебни телефони, никой не комуникира посредством персоналните си телефони, изпращани са известия, които по-късно се изтриват и на процедура информация през мобилните оператори не може да се получи. Всичко това приказва за доста добра организация.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР