Водачите не бива да дават доброволно колите си на катаджиите,

...
Водачите не бива да дават доброволно колите си на катаджиите,
Коментари Харесай

Адвокат съветва: Направете веднага това, за да не ви вземе КАТ колата

Водачите не трябва да дават непринудено колите си на катаджиите, поучава юрист. Ако полицията желае да вземе автомобила Ви след позитивен тест за алкохол или опиати, Вие имате право да откажете.

В подобен случай Министерство на вътрешните работи е длъжно да сформира протокол за изземване. Отнемането на кола може да стане единствено след влезнала в действие присъда.

Това сподели Силвия Петкова, юрист, в фира на Радио “Фокус “. Тя разяснява тематиката за дрегерите и медикаментите, при приемането на които дрегерът може да регистрира позитивни резултати.

„ Не всяко болкоуспокояващо или сънотворно дава позитивна проба при дрегер. Има обаче такива, които могат. Повечето от тях съдържат химични съединения на наркотични субстанции, позволени за приложимост – да вземем за пример хапче за мигрена със наличие на кодеинов сулфат “, даде образец Петкова.

“Имам случаи от практиката си, когато при признати медикаменти без никакво наличие на позволени наркотични химични субстанции още веднъж се появява позитивна проба за опиати. Отнемането на автомобил може да стане единствено с влезнала в действие присъда.

Когато още на място служителите на реда изискат от лидера да съобщи автомобила си, лидерът не трябва да го предава непринудено.

Трябва Да сформират протокол за изземване.

Когато лидерът е уверен, че не е използвал наркотично вещество, наложително би трябвало да даде кръвна проба, без значение дали служителите на реда се пробват да го убедят да не дават такава “, посъветва юристът.

“Право на лидера е да даде кръвна проба, с цел да потвърди, че не е използвал опиати. Често ми се случва клиент да каже, че е не използвал медикаменти или опиати, само че да му излезе позитивна проба за бензодиазепин.

Когато задам въпроса за болкоуспокояващи, излиза наяве, че той в действителност е взел лекарство, в което се съдържа наркотично вещество, само че самият консуматор не го знае “, посочи Силвия Петкова.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР