Водачите на леки коли, които са забравили да се снабдят

...
Водачите на леки коли, които са забравили да се снабдят
Коментари Харесай

Шофьорите на коли без винетка ще плащат такса компенсация

Водачите на леки коли, които са " не запомнили " да се снабдят с винетка, ще заплащат по 30 лв. обезщетителна такса.

Това заяви министърът на районното развиване Петя Аврамова. Идеята е, че против тази такса водачите ще заслужат правото да продължат пътуването си. За тежките транспортни средства " компенсацията " ще е 70 лв..

Този вид такси се вкарват най-много поради директните пътувания, когато МПС-то просто минава през България, поело за другаде.

От пътната организация от години настояват, че директните водачи постоянно " пропущат " да платят пътната такса у нас и от това страната търпи съществени загуби.

Друго изобретение е уикенд винетката. Плащането на такава такса ще даде късмет на така наречен неделни водачи, които рядко употребяват републиканските пътища, да не дават непотребни пари за по-дългосрочни винетки. Министър Аврамова заяви, че уикенд винетката ще коства 10 лв. и ще важи за времето от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя.

От 1 януари 2019 година би трябвало да проработи новата толсистема, посредством която пътните такси ще се събират по електронен път. Така от Нова година досадните стикери, които до момента лепяхме по стъклата на колите, ще отидат в историята и ще бъдат сменени от виртуални електронни винетки. Цените се резервират като тазгодишните, написа dunavmost. През август е планувано да проработи същинската толсистема, която ще таксува тировете съгласно изминатото разстояние.

Очаква се приходите от пътни такси да се усилят в пъти след въвеждането на толтаксата. " Системата, която внедряваме, е измежду най-модерните и подсигурява, че няма по какъв начин през страната да премине товарен автомобил, който да не заплати ", изясни министър Аврамова.
Система за сателитно следене на колите ще засича номера на всяко транспортно средство и дали то е с платена пътна такса. Освен това ще има и наземен надзор - 105 автомобила на пътната организация, оборудвани с камери и GPS, ще ловят извършители и ще събират такса " отплата ". Колите на Агенция " Пътна инфраструктура " ще са снабдени с ПОС терминали, тъй че неизрядните водачи да заплащат незабавно с дебитна или кредитна карта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР