Водачът на вълната от протести, предизвикали изненадващ вакуум във властта

...
Водачът на вълната от протести, предизвикали изненадващ вакуум във властта
Коментари Харесай

Водачът на протеста в Армения стана кандидат-премиер и поиска подкрепа от президента

Водачът на вълната от митинги, провокирали неочакван вакуум във властта в Армения, Никол Пашинян към този момент е претендент за министър председател на Армения, номиниран от фракцията на коалиция " Елк " ( " Изход " ) в Народното събрание, заяви " Интерфакс ".

Пашинян, водач на партия " Граждански контракт ", която е част от " Елк ", на процедура има поддръжката на всички партии в Народното събрание без ръководещата Републиканска партия на Армения (РПА). Последната няма да издига личен претендент, който да поеме поста. Към часа на публикуването на този материал нямаше и други номинирани.

Арменският парламент възнамерява във вторник да избере заместител на Серж Саргсян, който подаде оставка предходната седмица след бурни митинги против избирането му за министър-председател. Лидерът на опозицията Никол Пашинян, който оглави митингите, се надява да бъде идващият министър председател.

Пашинян заяви през вчерашния ден, че се е срещнал с новия президент на страната Армен Саркисян и се надява да получи поддръжката му да стана министър председател, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Без поддръжка от ръководещите

Пред десетки хиляди последователи, събрали се в отговор на апела му на Площада на републиката в центъра на столицата Ереван, Пашинян даде обещание " победа на Кадифената гражданска война " и съобщи, че е подготвен да стане министър председател. " На 1 май нашата победа ще бъде публично одобрена ", даде обещание Пашинян, представен от " Франс прес ".

Бившият министър председател Карен Карапетян, който беше назначен за изпълняващ длъжността до избирането на нов министър-председател, е от РПА на Серж Саргсян. Партията разполага с болшинство в Народното събрание. Неин представител сподели в събота, че тя няма да издига собствен претендент за министър председател, само че депутатите ѝ ще гласоподават дружно.

Пред поддръжниците си нощес Пашинян сподели, че има поддръжката на три други парламентарно показани партии.

Русия следи деликатно рецесията в Армения, където има огромна военна база. Пашинян съобщи, че Москва няма от какво да се опасява, в случай че той стане министър председател. " В близко бъдеще връзките ни ще се развият и задълбочат, което ще е в народен и държавен интерес на Армения ", добави опозиционният водач.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР