Водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ

...
Водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Модернизирането на образованието и повишаването на доходите са наш основен ангажимент

Водачът на листата с претенденти за народни представители на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в Старозагорски изборен регион Красимир Вълчев, който е и министър на образованието и науката, организира онлайн среща с шефове на учебни заведения от община Казанлък. На нея той подчертава на сполучливите политики, които би трябвало да продължат, както и на целите през идващите четири години.
„ Наш дълг беше да осигурим почтено заплащане за вашия труд, с цел да се върне респектът към специалност ви. Заплатите на учителите се усилиха през последните четири години от 90% на 125% от междинната за страната и подсигуряваме, че техният размер до 2025 година ще бъде 2500 лв., а за университетските преподаватели – 2800 лв. “ – сподели Красимир Вълчев.
През актуалната година средствата за образованието, заложени в държавния бюджет са в размер на 5,643 милиарда лв.. Ще бъдат обезпечени и средства за спомагателни предпочитани действия на стойност близо 648 млн. лв..
Поехме ангажимент да се изградят STEM-центрове във всички учебни заведения, добави министърът на образованието и науката. Профилираната природоматематическа гимназия „ Никола Обрешков “ в Казанлък е получила за задачата близо 50 000 лв.. Одобрен е също по този начин огромен план на стойност 300 000 лв. също за създаване на STEM-център в Средно учебно заведение „ Екзарх Антим I “.
Предстои още да бъдат санирани постройките на останалите детски градини и учебни заведения в страната, както и в двора на всяко от тях е планувано да се сътвори най-малко една нова спортна площадка.
Особено внимание на срещата беше отделено на задържането в учебно заведение на учениците от уязвимите групи. Красимир Вълчев акцентира, че несъмнено са реализирани огромни триумфи в тази посока, само че има още доста какво да се прави. Една от формите е обгръщането на децата от ранна възраст, по тази причина се вкара наложителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст. На съвещанието на Министерски съвет на 31 март 2021 година бяха отпуснати в допълнение 1,5 млн. лв. за първите 52 общини в страната, които са основали условия за осъществяване тази подготовка в детските градини. Близо 82 400 лв. от тази сума са за общините Гълъбово, Мъглиж, Опан и Раднево.
Красимир Вълчев разяснява и политиките, ориентирани към приобщаващото обучение. Броят на ресурсните учители, учащи деца със характерни потребности, е повишен, само че това не е задоволително. В Националната стратегия на ГЕРБ са заложени повишение на средствата за логопедичната помощ, ресурсната и психическата поддръжка, както и на броя на експертите в тази сфера. „ Ангажираме се да влагаме в основаване на профилирани кабинети за рехабилитация както в центровете за специфична просветителна поддръжка, по този начин и в учебни заведения и детски градини. За да подпомогнем фамилиите, децата и учениците със сензорни проблеми, те ще употребяват гратис ресурсите, свързани с тяхното образование “, съобщи лидерът на листата на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в Старозагорски регион.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР