Водач, превозвач и път – така могат да бъдат обобщени

...
Водач, превозвач и път – така могат да бъдат обобщени
Коментари Харесай

Водач, превозвач, път – трите версии, които ще разследва прокуратурата

Водач, транспортьор и път – по този начин могат да бъдат систематизирани трите съществени версии, по които ще работи прокуратурата по отношение на тежката злополука край Своге.

На изключителна конференция в Министерския съвет основният прокурор Сотир Цацаров очерта водещите моменти в следствието.
Има дете измежду починалите в злополуката край Своге Детето и множеството от 16-те жертвите са от с. Световрачене
Водач

Проверка е открила, че лидерът на рейса Григор Григоров е карал с превишена скорост когато е станал случая. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която ще откри положението му.

„ Шофьорът разполага с C категория от 1977 година, а от 1991 година е професионален водач и има всички останали категории. Съставени са му две наказателни постановления и седем фиша за разнородни прегрешения – шофиране без колан, погрешно паркиране и др.”, уточни основният прокурор.

Той посочи, че Григоров няма нито едно нарушение, обвързвано с използването на алкохол и опиати. Установено е също, че по време на злополуката той е бил в трезво положение.
Катастрофиралият рейс – без механически обзор, движел се е с превишена скорост Проверка на способените органи е открила също, че водачът има формирани два акта и седем фиша за разнообразни нарушавания
Превозвач

Прокуратурата ще проверява също фирмата-превозвач.

„ Установено е, че рейсът е минал финален механически обзор на 5 февруари 2018 година и предстои на нов обзор на всеки шест месеца. На 5 август 2018 година той следва да е минал обзор – подобен не е преминат”, разясни Цацаров.

Към момента на злополуката рейсът е пътувал без постоянен механически обзор. Главният прокурор обаче посочи, че това не значи безусловно щета в транспортното средство – нещо, което ще стане ясно след експертизите.

Цацаров уточни още, че ще бъде тествано и за какво компанията не е уведомила автомобилната администрация за транспорта на туристи.

Снимка: Ладислав Цветков

Път

Третата версия на следствието е положението на пътната настилка, за което прокуратурата и районното министерство са открили проблеми.

По време на конференцията районният министър Николай Нанков разясни, че по въпросното трасе е имало централизация на ПТП-та.

„ През 2017 година, в края, сътрудниците от полицията алармират за нараснала периодичност на ПТП-та. От март до юли компанията реализатор на обекта е уведомявана пет пъти за проблеми с трасето”, уточни Нанков.

Той посочи, че там е открито неприятно сцепление на асфалта и от АПИ са изискали неотложно пускане на ремонтни действия.

„ Такъв ремонт не е стартирал макар инструкции период той да завърши до 15 август тази година. Колегите от АПИ освен един път, а цели пет пъти – два пъти през март, два пъти през юни и един път през юли, са указали съответните дейности, които е трябвало да бъдат предприети”, уточни Нанков.

„ От документите, с които разполагаме, въпросното ограничаване от 40 км/ч. е било сложено вследствие на установените нарушавания на асфалта и вследствие на това, че АПИ е подхванала дейности, които са свързани с условия към изпълнителя да извърши ремонт”, уточни основният прокурор Цацаров.

Той добави, че необикновен интерес за следствието съставлява договорът за осъществяване на пътя, приемането и паспортизацията му.

На края основният прокурор уточни, че нито една от трите версии не изключва другите две.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР