Заподозрян китайски дисидент кара стотици мили с джет до Южна Корея

...
Водач на джет ски, задържан от Южна Корея за предполагаемо
Коментари Харесай

Водач на джет ски, задържан от Южна Корея за предполагаемо нелегално влизане в страната, е виден китайски дисидент, който е изминал стотици мили през морето, за да избяга от Китай, казват активисти.

Мъжът, който е на около 30 години, е бил задържан на 16 август близо до Инчеон, на западния бряг на Южна Корея близо до столицата Сеул, съобщи бреговата охрана на Инчеон в съобщение за пресата в неделя.

Той е заподозрян, че е пътувал от източната китайска провинция Шандонг, която се намира на около 400 километра (250 мили) през Жълто море от Инчеон. Носейки само каска, бинокъл и компас, мъжът е завързал и пет 25-литрови (6,6 галона) резервоара за гориво към джет ски, се добавя в съобщението.

При пристигането си в Южна Корея той заседнал на калния бряг и трябвало да се обади на линия за спешна помощ, се казва в съобщението. След това той беше задържан и случаят му беше изпратен на прокурорите в Инчеон във вторник, каза бреговата охрана пред CNN.

Южнокорейските власти не са разкрили името на мъжа и CNN не може независимо да потвърди самоличността му.

Но Dialogue China, организация, основана от ветерани китайски активисти, която работи в тясно сътрудничество с други дисиденти, каза, че задържаният мъж е китайският активист Kwon Pyong.

Куон, който посещава държавния университет на Айова в Съединените щати, преди да се завърне в Китай, отдавна открито критикува авторитарното управление на правителството и строгата цензура. Той се обяви против нарушенията на човешките права в социалните медии и участва в продемократичните протести в Хонконг през 2014 г., според правозащитната организация Freedom House.

Известно е, че през август 2016 г. той туитна снимка, на която носи тениска, отпечатана с няколко подигравателни имена за китайския лидер Си Дзинпин, включително „Xitler“. Туитът вече не е достъпен.

Хората държат вдигат мобилните си телефони по време на демонстрация срещу китайските мерки за нулева борба с Covid по поречието на река Liangma в Пекин на 27 ноември 2022 г. Хората вдигат мобилните си телефони по време на демонстрация срещу китайските мерки за нулева Covid по река Лиангма в Пекин на 27 ноември 2022 г. Кевин Фрайър/Гети изображения

Само месец по-късно той беше задържан от полицията и обвинен за коментарите си в социалните медии, като адвокатите му бяха уволнени от китайските власти дни преди началото на процеса срещу него, според Freedom House.

Lee Dae-seon, активист, работещ с Dialogue China и базиран в Южна Корея, каза, че Kwon е бил осъден на затвор и освободен през март 2019 г. Двамата поддържат връзка от август 2019 г., като Kwon е изразил намерението си да потърси убежище в чужбина, Лий каза.

„Куон ми каза, че е готов да напусне Китай и ще се отправи към Южна Корея, но не знаех как ще дойде“, каза Лий.

„Той ми се обади на 16 август, веднага след като беше хванат от бреговата охрана и отидох да го видя вчера“, каза Лий пред CNN в сряда. „Той иска да отиде в трета страна. Той отиде в държавния университет на Айова, така че говори английски. Той иска да отиде в англоговоряща страна.

„Негова вина беше нарушението на имиграционния закон, но той нямаше друг избор, освен да направи отчаян такъв поради политическото разследване на китайските власти, несправедливия съдебен процес и наблюдението“, каза той.

Китай постепенно засили цензурата си върху социалните медии и други онлайн платформи през последните години при управлението на Си. Осигуряването на исторически трети мандат на Си, заедно със стриктната политика на страната за нулева Covid и катастрофалните блокирания, предизвикаха безпрецедентни прояви на обществен гняв и масови протести миналата година – на които властите отговориха с мащабни репресии, включително засилване на наблюдението и задържане на протестиращи в продължение на месеци .

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР