Вода предназначена за питейно-битови цели в обществената водопроводна мрежа в

...
Вода предназначена за питейно-битови цели в обществената водопроводна мрежа в
Коментари Харесай

В Девня, Белослав и 11 села във Варненско пият вода с хлор над нормата

Вода предопределена за питейно-битови цели в публичната водопроводна мрежа в най-малко 14 обитаеми места във Варненска област не дава отговор на нормите, научи Moreto.net

По данни на Регионалната здравна ревизия, предоставени на Moreto.net, в 13 от тях равнището на остатъчен хлор е над допустимите правила, а в едно - село Голица водата не дава отговор на нормите за микробиологични индикатори.

Във водата от водопроводната мрежа на селото са открити колиформи 18 пъти над допустимите - 124 КОЕ/мл, при норма 7 КОЕ/мл. В питейната вода е открита е също и неприемливата ешерихия коли в количества 6 КОЕ/мл, като нормата е 0.

В останалите 13 обитаеми места Девня, Белослав и селата Любен Каравелово, Засмяно, Въглен, Черковна, Снежина, Черноок, Юниц, Дюлино, Боряна, Гроздьово и Китка казусът е с съществуването на остатъчен хлор над нормите.

Драстично по-високи правила на остатъчен хлор са измерени селата Засмяно и Китка, където са регистрирани стойности 1,81 и 1,78 мг/л, при норма 0,3-0,4 мг/л.

Здравните инспектори са открили, че и мирисът на питейната вода в 13-те обитаеми места също е недопустим.

От РЗИ-Варна не показват, по кое време е правено измерването, само че посочените данни касаят интервала 27 януари - 2 февруари 2023г.

Силно стеснителен е високият % на пробите (35%), които не дават отговор на нормите. От 37 проби в 32 обитаеми места, 14 са отвън нормите, което демонстрира на процедура, че във всяко трето обитаемо място водата не дава отговор на условията.

Издадени са 7 наставления до Ръководителите на ЕТР при „ ВиК-Варна ” ООД за предприемане на ограничения за контролиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед реализиране на толерантност за потребителя по индикатори остатъчен свободен хлор и аромат.

От РЗИ-Варна осведомят, че остатъчният свободен хлор работи като консервант по пътя на доставката на питейна вода. Хлорирането се употребява най-вече за микробна стерилизация. Освен това, хлорът работи като окислител и може да подкрепи отстраняването на някои химични детайли (например манган) от питейната вода и образуването на неразтворими субстанции. Недостатък на хлора е свързването на

естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни артикули от дезинфекцията. Следва да се има поради, че питейните води не са богати на органика.

Здравословната целесъобразна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг/л. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, нормално при 0,6 мг/л, а някои и при 0,3 мг/л.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР