Внушението че лекарите са лошите хора с големи заплати е

...
Внушението че лекарите са лошите хора с големи заплати е
Коментари Харесай

Лекарският съюз: Ние не сме лошите хора с големи заплати

Внушението че лекарите са неприятните хора с огромни заплати е безусловно погрешно и неточно. Това декларират в декларация, разпратена и до медиите, от БЛС, в която се изрича и загриженост, че експерти, с които работят всекидневно в екип, косвено застават против тях - лекарите.

Български лекарски съюз с безпокойствие е наблюдавал вчерашната среща в Министерски съвет сред премиера и медицинските сестри, както и последвалите изявления в медиите и тиражираните в общественото пространство внушения и изказвания.

Внушението, че лекарите са " неприятните хора с огромни заплати " е погрешно съгласно БЛС. " Остро възразяваме против направените внушения, че " парите за здраве отиват в джобовете на лекарите ", декларират от БЛС и показват, че това са същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един миг могат да бъдат подведени под правосъдна отговорност.

Това е подстрекателство, което внася в допълнение напрежение в съсловието, задълбочава спора и опълчва работещите в бранша. От БЛС акцентират, че от тази обстановка не печели никой - нито експертите по здравни грижи, нито лекарите, минимум пациентите - има единствено губещи.

В декларацията се показва и че заплатите на лекарите и експертите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болничното заведение от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.

БЛС не е спирал да се бори за достойното възнаграждение на своите сътрудници, декларират още от съсловната организация и напомнят, че тази година те са съумели да извоюват в Националния рамков контракт (НРД) за 2020-2022 да има осезаемо покачване на цените на клиничните пътеки - единственият за момента легален метод за повишение на приходите на лечебните заведения и респективно на заплатите на всички работещи в системата, и на медицинските сестри.

Също по този начин БЛС за първи път е извоювал да се запише най-малък % от приходите на лечебното заведение, които да са обезпечени за заплати на лекарите и експертите по здравни грижи, както и в договарянията по НРД Лекарският съюз е поканил за първи път управлението на асоциацията на експертите по здравни грижи.

" БЛС неведнъж е заявявал, че не поддържа неприятните практики и злоупотребите, неведнъж е упорствал - има ли отговорни те да бъдат наказвани с цялата суровост на закона. Всеки опит за резюме и втълпяване на групова виновност е погрешен и рисков. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е посредством спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито посредством обострянето на връзките сред експертите, които работят всеки ден дружно, един до друг, под голямо напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи ", декларират в декларацията си българските лекари. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР