"Вноските на всички държави членки на ООН трябва да бъдат

...
"Вноските на всички държави членки на ООН трябва да бъдат
Коментари Харесай

Тръмп призова за равни вноски на страните членки на ООН

"Вноските на всички страни членки на Организация на обединените нации би трябвало да бъдат равни ". Това съобщи американският президент Доналд Тръмп по време на среща в централата на организацията в Ню Йорк, отдадена на реформирането й, осведоми ТАСС.

„ Длъжни сме да подсигуряваме, че нито една страна членка не носи непропорционална част от бремето. Както във боен, по този начин и във финансов проект. Ние също по този начин призоваваме към това всяка една мироопазваща интервенция да има ясно избрани цели и мащаби за оценка на нейния триумф “, съобщи американският президент. Тръмп също по този начин означи и нуждата за битка с бюрокрацията в Организация на обединените нации.

Досега Съединени американски щати отговаряха за 22% от постоянния бюджет на организацията в размер на 5,4 милиарда $,

както и за 28,5% от разноските за миротворчески интервенции в размер на 7,9 милиарда $.

Общо годишно Вашингтон отделя за дейностите на Организация на обединените нации и нейните стратегии към 10 милиарда $. Според американския президент такова систематизиране на финансовото задължение е „ незаслужено “.

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в Ню Йорк в Срещата на високо ниво по промяната на Организацията на Обединените народи (ООН), проведена и управлявана от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, поддържа апела му.

„ От години се приказва за промяна в Организация на обединените нации,

само че най-сетне сме близо най-малко до административната част. Над 120 страни са подписали декларацията за поддръжка на промените ", посочи министър Захариева. "Подкрепям апела на президента Тръмп и на генералния секретар Антонио Гутериш за по-малко администрация, повече успеваемост и непосредственост до хората. От 2000 година бюджетът се е нараснал два пъти “, сподели още тя.

Срещата се провежда по самодейност на Съединени американски щати. На нея бе подкрепена политическата декларация, направена от група страни, поканени от Съединени американски щати - Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Йордания, Нигер, Руанда, Сенегал, Словакия, Тайланд, Англия и Уругвай. Държавите са селектирани да съставляват всички заинтригувани групи по промяната на Организация на обединените нации, което е позитивна индикация за консенсус към упованията за промени от генералния секретар на Организация на обединените нации.

По време на срещата на високо ниво вицепремиерът Захариева беседва с министър председателите на Албания и Република Македония - Еди Рама и Зоран Заев, както и с сътрудниците си от района Никос Кодзиас (Гърция), Никола Димитров (Република Македония), Теодор Мелешкану (Румъния), Мария Пейчинович Бурич (Хърватия), както и с първия посланик на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР