Вносителят на алкохол и дистрибутор на бързооборотни стоки Авенди осъди

...
Вносителят на алкохол и дистрибутор на бързооборотни стоки Авенди осъди
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди България да плати над 320 000 лв. заради 26 000 бутилки развален Бейлис

Вносителят на алкохол и дистрибутор на бързооборотни артикули Авенди осъди България в Страсбург за над 320 000 лв., откакто в продължение на година и четири месеца управляващите в страната отхвърлят да изпълнят правосъдно решение да му бъдат върнати хиляди конфискувани бутилки с алкохол, част от тях се скапват, а опитите му да получи обезщетение у нас са безуспешни, оповестява Лекс.

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) през вчерашния ден осъди страната да заплати на сдружението 165 000 евро, защото е погазила правото му на благосъстоятелност. Това нарушаване беше прието още през 2020 година Тогава обаче Европейски съд по правата на човека не се произнесе за размера на компенсацията, като даде опция на управляващите у нас да се спогодят с компанията. След като това не се случи, през вчерашния ден съдът дефинира сумата, която България би трябвало да заплати на Авенди.
Историята стартира през януари 2005 година, когато полицията във Варна, която проверява трети лица, претърсва склад, в който има артикули на Авенди и иззема над 50 000 бутилки с алкохол. Те са изпратени в склад на данъчните в Добрич. Наказателното дело завършва с оправдателни присъди, само че съдът не помни да се произнесе за връщането на хилядите бутилки с алкохол.

Дружеството упорства те да му бъдат върнати неотложно, защото измежду тях има над 26 000 бутилки с ликьор Бейлис, чийто период на валидност има заплаха да изтече. Все отново на 7 декември 2005 година съдът разпорежда компанията да си получи конфискуваната стока.

Това обаче не се случва, тъй като се намесват данъчните, които стартират административно-наказателно произвеждане против Авенди, защото бутилките с алкохол са без бандерол и на това съображение ги задържат.
Така стартира нова правосъдна сага, която приключва през декември 2006 година, когато Окръжният съд във Варна отхвърля да накаже сдружението, защото установи, че бутилките са в развой на импорт, сдружението е имало бандероли за тях, само че защото още не са сложени, ги съхранява в склад, т.е. няма нарушаване.
Срокът на валидност на 26 743 бутилки с Бейлис обаче е изминал през септември и октомври 2006 г.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР