Вносът на въглища в Китай нараства с 43% през април

...
Вносът на въглища в Китай нараства с 43% през април
Коментари Харесай

Китай увеличава рязко вноса на въглища

Вносът на въглища в Китай нараства с 43% през април по отношение на предходния месец. Основната причина за внезапния растеж са паническите покупки поради опасенията от спирания на доставките вследствие на съветската инвазия в Украйна, оповестява Ройтерс.

През април в Китай са импортирани 23.55 милиона тона въглища, по данни на Главната митническа администрация. За съпоставяне, в предходния месец март са импортирани 16.42 милиона тона, а през април 2021 година вносът възлиза на 21.73 милиона тона.

За интервала януари-април общият импорт на въглища в Поднебесната империя възлиза на 75.41 милиона тона, което е с 16% по-малко от доставките за същия интервал година по-рано.

Цената на въглищата, употребявани в енергетиката, доближи рекордно високо равнище от 440 $ за звук при започване на март, като главната причина бяха опасенията от проблеми с доставките, откакто западните страни постановиха наказания върху финансовата система и енергийните артикули на Русия.

Междувременно, китайското държавно управление подреди на мините да усилят вътрешното произвеждане и постановиха таван на цените на вътрешния пазар, което разреши на някои компании да се възползват от по-евтиното локално произвеждане вместо да разчитат на скъпия импорт.

Китай има за цел да създава рекордните 12.6 милиона тона въглища всеки ден и да поддържа цените на въглищата на равнище от 570-770 юана (84.99-114.81 долара) за звук.

Междувременно, държавната планова комисия в страната през април прикани 14 района, в това число Гуандун, Гуанси и Жедзян, които значително разчитат на вносни въглища, да подпишат срочни контракти с локалните добивни компании от Шанси и Вътрешна Монголия.

Вносът на изкопаеми горива може да намалее вследствие на локдауните, наложени на промишлените предприятия в Китай поради експлоадирането на огнища на COVID-19.

Запасите от въглища в огромните електроцентрали около китайските крайбрежни провинции възлизат на към 30 милиона тона в края на април, в съпоставяне със приблизително равнище от към 25 милиона тона за интервала от 2016-2021 г.

Министерството на финансите на Китай понижи вносните мита за всички типове въглища до нула от 1 май 2022 година до 31 март 2023 година, като задачата е да се подсигурява енергийната сигурност на фона на растящите световни цени.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР