Вносът на твърди отпадъци в Китай е намалял с 56,3%

...
Вносът на твърди отпадъци в Китай е намалял с 56,3%
Коментари Харесай

Вносът на отпадъци в Китай намалял с 56% след наложени забрани

Вносът на твърди боклуци в Китай е намалял с 56,3% през първата половина на 2018 година, откакто страната наложи строги нови ограничавания и стартира самодейност против контрабандата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Общият импорт на боклуци и скрап е достигнал 9,98 млн. тона за шестмесечния интервал, сочат данните, представени от организация Синхуа, заяви Ройтерс.

Китай стартира да внася огромни количества отпадък за преработване преди 30 години, разрешавайки на корабите, доставящи артикули до Европа и Съединени американски щати, да натоварят боклуци, преди да се върнат вкъщи. През 2015 година общо са импортирани 47 млн. тона отпадък.

Китайските управляващи обаче се отдръпнаха от тази политика в опит да лимитират замърсяването и да се изкачат в международната снабдителна верига.

Правителството забрани вноса на 24 типа отпадък от чужбина, в това число пластмаса, и наложи строги ограничавания за качеството на други материали за преработване, в това число скрап. Министерството на околната среда дефинира решението като „ алегорична мярка “ за основаване на зелен и чист Китай и добави, че ще разшири възбраната с още 16 типа железен скрап и химически боклуци до края на годината.

Китайските митнически служби също сложиха битката с противозаконния импорт на боклуци като приоритет и към този момент арестуваха стотици за контрабанда на скрап.

Множество локални рециклиращи компании трансферираха заводите си в Югоизточна Азия, с цел да заобиколят рестриктивните мерки, а възбраните принудиха Европа и Съединени американски щати да премислят тактиките си в региона на преработването, показва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР