Вносът на плодове и зеленчуци в България расте, като само

...
Вносът на плодове и зеленчуци в България расте, като само
Коментари Харесай

Консумираме все повече вносни плодове и зеленчуци

Вносът на плодове и зеленчуци в България пораства, като единствено през първото тримесечие страната ни е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове, сочат данните на Националния статистически институт, представени от.

Според оперативните данни на Министерството на земеделието площите, засадени със зеленчуци у нас, непрестанно понижават.

В първите три месеца на 2021 година у нас са влезнали 71 000 тона цитруси и банани, което съставлява растеж от 8% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Макар растежа на вноса на цитруси и банани да е логически, същото не може да се каже за вноса на отглежданите и у нас ябълки, ягоди и круши, който през първото тримесечие се е нараснал с близо 50% по отношение на интервала януари-март 2020 година

Изненадващи резултати се следят и при доматите и краставиците, като данните демонстрират, че славата на тези обичайни за българското градинарство култури е отминала и през зимата на 2021 година сме изяли над 4000 тона вносни домати и съвсем толкоз вносни краставици.

Според последните оперативни данни на агроведомството българите засаждат все по-малко зеленчуци, като главният спад е при зелето, от което през 2021 година родните земеделци са засадили с 82% по-малко. Експертите означават, че на този стадий има фрапантен спад и в реколтата от череши.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР