Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно за

...
Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно за
Коментари Харесай

България е увеличила вноса на оръжие с над 900% за 5 години, сочи доклад. Какво още пише в него

Вносът на оръжия в Европа е повишен съвсем двойно за последните пет години, което се дължи главно на войната в Украйна. Само за България е 920%, заяви Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) в собствен отчет в понеделник.

Данните на основания в Швеция мозъчен концерн се отнасят до размера на оръжейните доставки, а не до финансовата им стойност.

Новината идва на фона на сериозния за украинските сили във войната, която Русия води в страната от към този момент над две години, както и на приема на Швеция - един от най-големите производители на съвременно оръжие в света, в НАТО , с което тя стана членка.
Колко е растежът на вноса на оръжие
Между 2019 и 2023 година вносът на оръжия от европейските страни се е нараснал с 94% спрямо интервала от 2014 до 2018 година, което значи съвсем двойно, сочи отчетът. В същото време съгласно износът на Русия внезапно спада, което се дължи на войната в Украйна, която преформатира световната търговия в този бранш.

Ръстът на вноса на България е доста над някои околни страни (180% за Румъния, 584% - за Сърбия), сравним с 833% за Косово и 747% в Унгария, само че надалеч под чешкия, който отбелязва нарастване с 3125%.

Най-големият вносител на оръжия в Европа е точно Украйна , чиито дял възлиза на 23% от общия импорт на военно съоръжение на континента, което прави увеличение на вноса с 6633% .

За петгодишния интервал обаче Украйна се подрежда на четвърто място в света след Индия, Саудитска Арабия и Катар .
Кои са най-големите страни експортьорки
Двете страни, изнесли най-вече оръжия за Украйна, са Съединени американски щати и Германия , като техният дял възлиза надлежно на 69% и 30%. Съединените щати са доставили оръжия на 107 страни - повече, в сравнение с през който и да било предходен петгодишен интервал и повече от всеки различен експортьор на оръжие. Конкретно износът за Европа се е нараснал от 35 на 55% в обсъждания интервал.

Общият размер на износа на оръжия от Германия обаче е намалял с 14% през последните пет години.

Русия внезапно понижава своя импорт - с 54%, и делът ѝ на световно равнище все още е единствено 0,2 на 100. Освен това, за първи път от десетилетия насам тя към този момент не е един от двата най-големи международни експортьора на оръжия. Докато Съединени американски щати са нараснали износа си със 17%, покривайки 42% от международния пазар, доставките от Русия са намалели с 53%.

Русия е изнесла оръжия в 31 страни през 2019 година и в едвам 12 предходната година. Тези в Азия и Океания образуват 68% от общия размер, Индия - 34%, Китай - 21%.

" Ниският дял идни доставки на оръжия от Русия допуска, че съветският експорт евентуално ще остане надалеч под равнището от 2014 - 2018 година или 2019 - 2023 година, най-малко краткосрочно ", написа още в отчета на SIPRI.

От Москва обаче оспорват тези данни, както и в предходни години. Според Федералната работа за военнотехническо съдействие (ФСВТС) SIPRI не отразява действителната картина, а работи със лични оценки. Русия твърди, че работи на основата на закрепените в договорите цени на стоките, а SIPRI с знаци, които дават идентична стойност на еднотипна продукция (количествен подход).

Пред Русия се подрежда Франция , която е нараснала износа си с 47 %.

Докладът на шведския институт идва на фона на продължаващата война на Русия против Украйна. В нея Киев изпитва сериозен дефицит на оръжие и най-много муниции. Наскоро болшинството от европейските страни поддържа самодейността на Чехия за закупуване на муниции и снаряди от страни отвън Европейския съюз, които след това да бъдат изпратени на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР