Внимателно планирана заблуждаваща кампания е позволила на Хамас да използва

...
Внимателно планирана заблуждаваща кампания е позволила на Хамас да използва
Коментари Харесай

Ройтерс: Как Хамас заблуди Израел за смъртоносната атака

Внимателно планувана заблуждаваща акция е разрешила на " Хамас " да употребява за смъртоносната офанзива миг, в който Израел е свалил гарда. Булдозери, делтапланери и мотоциклети са употребени в интервенцията, хванала неподготвена най-мощната войска в Близкия изток, написа в разбор организация " Ройтерс ".

Нападението от събота, 7 октомври, е най-тежкият пробив в защитата на Израел, откогато двете армии започнаха война през 1973 година То идва след двугодишно разиграване на заблуждаващи дейности от страна на " Хамас ", включително бранене в загадка на военните проекти и проява, че групировката не желае да се бие.

Докато Израел вярваше, че удържа изтощената от войната " Хамас ", като дава стопански тласъци на служащи от Газа, бойците на групировката са били обучавани и тренирани, постоянно пред очите на всички, декларира пред " Ройтерс " източник, непосредствен до " Хамас ".

Този източник е дал доста детайлности за офанзивата и подготовката за нея. Трима източници от израелските служби за сигурност, които са помолили да не бъдат назовавани, също са разказали елементи.

Ето по какъв начин наподобява съединеният по тези данни роман за случилото се:

" Хамас " остави у Израел усещането, че не е подготвен за борба ", споделя източник, непосредствен до " Хамас ", описвайки проектите за най-изненадващото нахлуване след войната от Йом Кипур отпреди 50 години, когато Египет и Сирия изненадаха Израел и го накараха да се бори за оцеляването си.

" Хамас употребява невиждана разследваща тактичност, с цел да заблуди Израел през последните месеци, като сътвори обществено усещането, че не е подготвена да влезе в борба или борба с Израел, до момента в който се приготвяше за тази огромна интервенция ", показва източникът.

Израел признава, че е бил сюрпризиран от нападението, което съответствува с еврейския Сабат и с набожен празник. Бойци на " Хамас " нахлуха в израелски градове, като убиха 700 израелци и отвлякоха десетки жители. Оттогава Израел е умъртвил повече от 400 палестинци при ответните си дейности в Газа.

" Това е нашият 11 септември ", съобщи майор Нир Динар, представител на израелските сили за защита. " Изненадаха ни, пристигнаха бързо от доста места - по въздух, по земята и по море ".

Осама Хамдан, представител на " Хамас " в Ливан, съобщи пред Ройтерс, че нападението е посочило, че палестинците имат волята да реализират задачите си " без значение от военната мощ и опциите на Израел ".

Имитация на населено място

Един от най-забележителните детайли от подготовката си на " Хамас " е построяването на реплика на израелско населено място в Газа, където бойците са упражнявали боен десант и се обучавали да го щурмуват, споделя източник, непосредствен до " Хамас ". Бойците даже са създали видеозаписи на маневрите.

" Израел сигурно ги е видял, само че е бил уверен, че " Хамас " не желае да влиза в борба ", прибавя източникът.

Междувременно групировката " Хамас " се опитваше да убеди Израел, че я е грижа повече за това служащите от Газа - тясна линия земя с повече от два милиона поданици - да имат достъп до работа оттатък границата и че няма интерес да стартира нова война.

" Хамас " съумя да построи цялостна визия, че не е подготвена за военна случка против Израел ", дабовя източникът.

След войната с " Хамас " през 2021 година Израел се пробва да обезпечи базисна икономическа непоклатимост в Газа, като предлага тласъци, в това число хиляди разрешителни за поданици на Газа да работят в Израел или на Западния бряг, където заплатите в строителството, селското стопанство или услугите могат да бъдат 10 пъти по-високи от тези в Газа.

" Вярвахме, че фактът, че те идват да работят и носят пари в Газа, ще сътвори несъмнено равнище на мира. Сгрешихме ", споделя различен представител на израелската войска.

Източник от израелските служби за сигурност признава, че израелските служби за сигурност са били излъгани от " Хамас ". " Те ни накараха да мислим, че желаят пари ", споделя източникът пред " Ройтерс ". " A от самото начало участваха в учения, до момента в който не се разпалиха ".

Като част от проекта през последните две години " Хамас " се въздържаше от военни интервенции против Израел, даже когато друга ислямистка въоръжена формация, основана в Газа, известна като " Ислямски джихад ", стартира серия от лични набези или ракетни офанзиви.

Сдържаността на " Хамас " провокира обществени рецензии от страна на някои нейни поддръжници, които още веднъж имаха за цел да основат усещането, че " Хамас " е фокусирана върху стопански проблеми, а не върху военна офанзива, споделя източникът.

На Западния бряг, следен от палестинския президент Махмуд Абас и неговата формация " Фатах ", имаше и такива, които се подиграваха на " Хамас " за това, че пази тишина. В едно изказване на Фатах, оповестено през юни 2022 година, групата упрекна водачите на " Хамас ", че бягат в арабските столици, с цел да живеят в " първокласни хотели и вили ", оставяйки народа си в беднотия в Газа.

Втори израелски източник от сферата на сигурността декларира, че е имало интервал, в който Израел е считал, че водачът на придвижването в Газа Яхия ал-Синвар е ангажиран с ръководството на Газа, " а не с убийството на евреи ". В същото време Израел е отклонил вниманието си от " Хамас ", до момента в който е работил за нормализиране на връзките със Саудитска Арабия.

Без теч на информация

Израел от дълго време се гордее със способността си да прониква и следи ислямистки групи. Вследствие на това, споделя източникът, непосредствен до " Хамас ", решаваща част от проекта е била да се избегне приключване на информация.

Много от водачите на " Хамас " не са знаели за проектите. Докато са упражнявали, хилядата бойци, взели участие в нападението, не са знаели каква е точната цел на ученията, прибавя източникът.

Когато настъпил денят на интервенцията, тя била разграничена на четири елементи, споделя източникът от " Хамас ", описвайки другите детайли.

Първият ход е обстрел с 3000 ракети, изстреляни от Газа, който съответства с навлизане на бойци, които са прелетели с делтапланери или моторни парапланери над границата, споделя източникът. Израел съобщи, че в началото са били изстреляни 2500 ракети.

След като бойците на делтапланерите са се спуснали на земята, те са обезопасили терена, с цел да може първокласен команден отряд да щурмува стените, издигнати от Израел за попречване на навлизане.

Бойците са употребявали експлозиви, с цел да пробият стените, след което са минали през тях с мотоциклети. Булдозери са разширили пролуките и още бойци са навлезли с четириколесни машини - подиуми, които очевидци разказват.

" Огромен неуспех "

Отряд командоси нападна щаба на израелската войска в южната част на Ивицата Газа и блокира връзките на щаба. В резултат служещите там не могат да се свържат с командирите си или един с различен, споделя източникът.

Последната част е прехвърлянето на заложници в Газа, което е направено най-много при започване на офанзивата, споделя източникът, непосредствен до " Хамас ".

При един от случаите на взимане на заложници, станал необятно прочут, бойците отвличат гости на празненство, бягащи от тържество наоколо до кибуца Реим край Газа. Кадри в обществените медии демонстрират десетки хора, които бягат през полето и по пътя, до момента в който се чуват изстрели.

" Как е допустимо това празненство да се прави толкоз близо (до Газа)? " - разяснява пред " Ройтерс " източник от израелските служби за сигурност.

Източникът прибавя, че израелските войски не са били в цялостен състав в южната част на страната покрай Газа, защото част от тях са били трансферирани на Западния бряг, с цел да пазят израелските заселници след вълната от принуждение сред тях и палестинските бойци.

" Хамас " се възползваха от това ", споделя източникът.

Денис Рос, някогашен договарящ по близкоизточния спор, който в този момент работи във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, декларира, че Израел е бил заплеснат от насилието на Западния бряг, което е довело до " едва, незадоволително квалифицирано наличие на юг ".

" Хамас " евентуално е съумял повече от предстоящото. Сега те ще би трябвало да се оправят с Израел, който е решен да ги унищожи ", споделя той.

Пенсионираният военачалник Яков Амидрор, някогашен консултант по националната сигурност на министър-председателя Бенямин Нетаняху, съобщи пред кореспонденти в неделя, че нападението съставлява " голям неуспех на разследващата система и военния уред в южната част на страната ".

Амидрор, ръководител на Съвета за национална сигурност от април 2011 година до ноември 2013 година, а в този момент старши помощник в Йерусалимския институт за тактика и сигурност, съобщи, че някои от съдружниците на Израел са посочвали, че " Хамас " е станал " по-отговорен ".

" Ние неуместно започнахме да имаме вяра, че това е правилно ", споделя той.

 

" И по този начин, направихме неточност. Няма да допуснем тази неточност още веднъж и ще унищожим " Хамас, постепенно, само че несъмнено ", безапелационен е той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР