Внезапна загуба на управлението и навлизане в насрещното платно е

...
Внезапна загуба на управлението и навлизане в насрещното платно е
Коментари Харесай

Човешка грешка е най-вероятната причина за челния сблъсък на пътя София – Варна

Внезапна загуба на ръководството и нахлуване в насрещното платно е причина за жестоката злополука, която взе 5 жертви на пътя София – Варна. Софиянец с джип се вряза челно в лек автомобил. Въпреки че водачът, брачната половинка му и двете им деца са били обезопасени с колани и столчета, починали на място.

Жертвите на войната на пътя от началото на годината до през днешния ден към този момент са 500 души и са с 14 души повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Според Пътна полиция главната причина за тях продължава да е превишена скорост. Според специалистите – подценяване на шофьорската специалност и несъразмерна приложимост на мобилен телефон зад кормилото.

Разследването за тежката злополука с пет жертви е в ход и по данни на очевидци е ясно кой от двамата водачи я е предизвикал, предава Нова Телевизия.

„ Този автомобил, който се движи от Варна за София, навлиза в лентата за насрещно придвижване. По незнайни за нас аргументи внезапно трансформира посоката си на придвижване и удря челно автомобила, който идва от град София”, съобщи Иван Стефанов от Пътна полиция.

От полицията не считат, че пътните условия имат общо с челния удар. „ Като цяло тази права не се характеризира с централизация на ПТП, все пак по нея се работи от време на време и за превишаване на скоростта с техническо средство”, разяснява Борислав Борисов, шеф на полицията в Омуртаг.

Според статистиката, 96% от случаите са провокирани от неточност на лидера. Затова от КАТ дават препоръки. „ Трябва да се кара деликатно, да се съблюдават всички знаци, да се съблюдават маркировките на пътя”, сподели Иван Стефанов.

Мнението на пътните специалисти е по-различно. „ Доскоро главната причина за злополуките беше превишената скорост. Сега, към днешна дата, се оказва, че телефонът е изместил това първо място на високата скорост и води в класацията”, уточни автомобилният играч Димитър Илиев.

Автоинструктори припомнят, че има и други фактори с изключение на водача, които водят до съдбовни конфликти. И ни връщат още в интервала на образованието. „ Грешките в листовките са някъде към 50 или 100, като има и доста заблуждаващи въпроси”, сподели автомобилният инструктор Иван Пенчев.

Дават и образци. „ Въпрос от листовките: „ Кога е позволено изпреварването при понижена видимост под 50 метра?” Те поясняват, че при понижена видимост под 50 метра имаме право да изпреварваме”, сподели Иван Пенчев.

От близо година се чака да се вкарат нови листовки без неточности за кандидат-шофьорите. Очаква се от 2017 година да се одобряват и три нови закона след разделянето на Закона за придвижване по пътищата. Те обаче са на фаза публично разискване от месеци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР