Внезапен интерес към ваксини, опашки на служители пред молове, за

...
Внезапен интерес към ваксини, опашки на служители пред молове, за
Коментари Харесай

Удължават срока на зеления сертификат за преболедуване

Внезапен интерес към ваксини, опашки на чиновници пред молове, с цел да отидат на работа, и фиктивна инспекция на документи - това откриха репортерите на " По света и у нас " през днешния ден. Здравните управляващи трансформираха разпоредбите в деня, в който влязоха в действие, а министър председателят Стефан Янев призна, че са закъснели с въвеждането им. Удължава се срокът на документите за боледували от 6 месеца на една година. Мярката се приема на национално равнище и няма да важи в други страни. Заведения и молове получават гратисен интервал до понеделник, в която да вкарат новите условия.

Удължават периода на документите на преболедували до една година, разгласи през днешния ден здравният министър. Това е мярка, която се приема на национално равнище и документът няма да важи в други страни. Заведения и молове ще получат няколко дни гратисен интервал, в който да съумеят да вкарат новите условия на противоепидемичните ограничения.

" Удължаването на документа за преболедували до 12 месеца е единомислещо мнение на три експертни съвета по имунология, по инфекциозни заболявания и по епидемиология ", съобщи Борислав Сотиров.

" Сертификатът за преболедуване ще се смята за годен до една година за годен в границите на нашата страна. Този период не може да се удължи да се употребява за пътешестване в Европейския съюз, където важат европейските правила. Не е нужно да се преиздават документи ", добави министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Научните проучвания до този миг са посочили, че имунните кафези и антителата се задържат до 1 година след преболедуване.

" Повече от преболедувалите, за разлика от имунизираните, има наклонност да поддържат по-дълго време антителния и клетъчен имунен отговор ", добави проф. Мариана Мурджева от експертния съвет по клинична имунология.

Все още няма систематични изследвания какъв брой трае имунният отговор при имунизирани, само че учените чакат скоро и техният документ да се удължи.

До понеделник осведомителната система за регистрация ще бъде пренастроена и записаните заболели с бърз антигенен тест също ще могат да получат документи. Но и те ще важат единствено за България. Ще бъде издаван и едномесечен, годен документ след първа доза, с цел да може хората да избират ваксина без административната насила поради въведените ограничения.

" Очевидно ограниченията на държавното управление доведоха до това да избират " Янсен ", която е еднократната ваксина. Има огромен интерес и аз се веселя за това ", разяснява доктор Васил Михайлов.

" При слагането на първа доза от една двудозова да речем ваксина се генерират данни в националната система. Тя може да издаде документ от там, който е изцяло предпазен както и след втора с QR код, само че в нея ще написа първа от две ", разясни доктор Александър Златанов.

Във имунизационния пункт на " Александровска " болница не са върнали никого до този миг. Случаите с противопоказания са извънредно редки и те нормално са свързани с някакъв имунен недостиг.

" Това са най-често случаи свързани с онкологични болести и то в избрани стадии на болестта ", посочи доктор Васил Михайлов.

Заведения и търговски обекти ще имат четири дни гратисен интервал да се приспособяват към новите условия.

" При определяне на нарушавания, при определяне на нещо, което е неправилно, ще се издават единствено наставления, предписанието също е административен акт ", съобщи заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

Служителите на обекти, без документи ще получат безвъзмездни антигенни проби, с цел да може да продължат работа. Ще заплащат единствено за взимането и обработката на тестът.

" Да улесним хората да се включат в процеса на спиране на епидемиологичната верига ", добави доктор Стойчо Кацаров.

Затварянето на учебните заведения е напълно оправдана мярка, твърди здравният министър. Но при смяна на епидемиологичната конюнктура, те ще бъдат отворени първи.

" В момента това е противоепидемична мярка, която се надяваме да сработи най-добре ", добави доктор Атанас Кацаров.

Ако броят на заболелите продължи да пораства макар ограниченията и лечебните заведения не съумеят да поемат повече пациенти, европейската комисия е планувала опция да се задейства по този начин наречения механизъм за гражданска отбрана.

" Механизмът включва подкрепяне на страните членки с лекарства, превоз и лекуване на пациенти изключително на интензивни пациенти в близки на нас страни със санитарна авиация ", сподели още доктор Тома Томов, заместник-министър на опазването на здравето.

Тази механизъм към този момент е бил задействан сред Италия и Германия, сред Франция и Белгия, пациенти от Италия също са били са били превозени до Германия. Но страната ни към момента е надалеч от този вид.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС " ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ ", ПИШЕТЕ НИ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР