Внесохме искане да гласуваме в зала сваляне на имунитета на

...
Внесохме искане да гласуваме в зала сваляне на имунитета на
Коментари Харесай

Нинова: Когато Борисов пропада, той дърпа всички други със себе си. Опита се да повлече и БСП в казана, защото единствени стоим встрани на хаоса и задкулисието

„ Внесохме искане да гласуваме в зала събаряне на имунитета на Бойко Борисов заради най-малко три аргументи. Първата е тази, която нося - това са част от нещата, които в последните 6 години Българска социалистическа партия и доста хора, които ни помагаха, правихме в битката с мафията, паралелната страна и задкулисието. Това са сигналите, подавани от нас още от 2018 година Тук са оградата, пътищата, ядки, които вадихме от недоброто строителство, Барселона, Ларгото – това са единствено част от тези 11 сигнала. Нашата борба е поредна към този момент 5-6 години “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов “ в ефира на Nova News.
„ Втората причина е, че в този момент виждаме, че новосформираното болшинство или обединението на имунитетите, се пробва още веднъж да няма правдивост и да няма правораздаване. От записите си проличава, че те приказват за това да образуват официално една комисия, която 6 месеца да „ тупа топката “, с цел да изпере Бойко Борисов “ – това е откъс от диалозите “, напомни Нинова.
Тя уточни и третата причина за настояването на социалистите да се гласоподава в зала свалянето на имунитета на Борисов, която е официална, само че въпреки всичко значима, тъй като има юридическа страна – законът дефинира период от 5 дни,  в които или поисканото лице би трябвало да даде имунитета си, или Народното събрание да задвижи процедурата: „ Ние, несъмнено, изчакахме тези 5 дни, през днешния ден е осмият ден, никой нищо не направи. Не можем да мълчим и да ставаме съучастници в тази коалиция на омертата, тъй като още веднъж няма да има правораздаване и правдивост. Ние останахме единствената партия, която години наред, все пак, което сме претърпели и в името на тази смели хора, които тогава, когато Бойко Борисов беше едноличен стопанин на страната, правеха всичко това. В името и на тях, продължаваме нашата борба “, изясни Нинова.
В ефира на Nova News водачът на Българска социалистическа партия съобщи: „ Тръгвайки към деловодството да чета документите, се зарекох пред себе си, че ще се опитам да ги погледна с очите на следовател, а не на политически водач и конкурент на Борисов доста години. За страдание, не успяхме да прочетем нищо, защото преди нас поръчка бяха дали и към този момент четяха на място Гроздан Караджов, Владислав Панев, Тошко Йорданов и всички материали бяха раздадени на другите сътрудници, тъй че ние с Георги Свиленски не сме видели съвсем нищо с изключение на постановлението. Не можахме да четем, тъй като сътрудниците ни бяха изпреварили и четяха “, изясни Нинова.
Тя уточни, че социалистите внасят предложение за решение  за гласоподаване свалянето на имунитета на Борисов в Народното събрание и Народното събрание е този, който да реши: „ Но не да тупа топката и да бави, с цел да избяга от правораздаване. Това ще го реши залата. Но кардинално, без да сме чели документите, споделям, че е хубаво Борисов да си даде самичък имунитета. Той твърди, че е почтен, в случай че е по този начин да го потвърди в един обективен развой. Твърди, че това е политическата бухалка на основния прокурор. Присъди прокурорът не издава -  прокурорът внася доказателства, присъдите ги издава съдът. Ако Борисов е спокоен за това, че е почтен, прокурорът внася доказателствата, той си афишира отбраната, съдът преценя дали е „ да “ или „ не “, изясни водачът на Българска социалистическа партия.
„ Отново споделям – значимо е да си даде имунитета самичък и да няма комисия, която както сами обявиха, да тупа топката “, сподели още Нинова.
Тя разяснява и изявлението на Деница Сачева от ГЕРБ в един от утринните блокове тази заран: „ Чух нещо шокиращо от госпожа Сачева. Тя сподели: „ Докато не променим Конституцията, няма да гласуваме за нито един имунитет. Представяте ли си до каква степен им отиват желанията? Да се скрият от правосъдие, даже в случай че би трябвало посредством смяна в Конституцията “, изрази отвращение Нинова.
И продължи: „ Когато Гешев и прокуратурата не си правиха работата, ги атакувахме и продължаваме, че би трябвало да има промени в правосъдната система. Когато стартират или дават сигнали, че нещо ще се свършва – засегнатите споделят: „ Това е политическа вендета “. Нека бъдем кардинални по този въпрос. Прокуратурата носи виновност за това, че толкоз години не си мръдна пръста по тези случаи, само че в този момент стартира да работи, ами дано да си свърши работата. Нека Гешев да пристъпи от думи към дейности. Отново споделям – съдът в последна сметка взема решение. Те просто желаят да се скрият от това правосъдие “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
На въпрос дали социалистите биха подкрепили измененията в Конституцията, които касаят разделянето на колегиите на обособени препоръки, Нинова попита: „ А на вас, кой ви сподели, че три от обединенията в Народното събрание разискват това? Ние няма да разясняваме нищо, до момента в който не го забележим черно на бяло, тъй като витаят всевъзможни клюки, имитират се всевъзможни договаряния. Ние не участваме в тези диалози, нищо не сме видели публично, съдим единствено по обособени поръчки. Ами Има Такъв Народ да вземем за пример желаят президентска република, представете си, че като отворим Конституцията, стане въпрос за това “, сподели Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия изрази опасенията си, че ще има и други текстове: „ Аз не съм сигурна, че някой няма да повдигне въпрос за текста, че фамилията е съюз сред мъж и жена да вземем за пример. Затова ви споделям, до момента в който не забележим план черно на бяло, няма да разясняваме никакви клевети, още повече, че не участваме в тези диалози “, сподели Нинова и уточни, че единствено се приказва, че се водят договаряния за конституционно болшинство, само че никой не е споделил нищо съответно каква тъкмо ще бъде неговата цел и задания.  
На въпрос необходим ли е нов публичен контракт, водачът на Българска социалистическа партия изрично съобщи: „ Нужен е нов публичен контракт. Виждате в какво положение е страната и обществото ни. Не действат институциите, съществено посягане върху парламентарната република, противодействия по всяка тематика и всички въпроси в българското общество. Една безсмислена борба. Имаме потребност от нов публичен диалог и от национална цел – от това имаме потребност. Не съм сигурна обаче че замисълът за смяна в Конституцията цели това “, сподели Нинова и още веднъж цитира изявлението на Сачева от сутринта, в което тя споделя: „ Няма да си дадем имунитетите, до момента в който не променим Конституцията “.
Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи: „ Преди години сме казвали – Бойко Борисов и ГЕРБ узакониха корупцията и тя стана ненаказуема. Например с въвеждането на „ инхаус “ поръчките, които направиха законни – и по-късно по какъв начин да водиш каузи против това, като то е записано в закона. Корупцията стана законна. Сега се притеснявам да не стане бягството от правораздаване конституционно. Да не трансформират Конституцията просто и единствено поради това да няма обективно следствие, тъй като считат, че сега се развяват политически бухалки “, сподели още Нинова в ефира на Nova News.
На въпрос дали социалистите ще поддържат свалянето на имунитета на Кирил Петков, в случай че се стигне до такова гласоподаване, Нинова сподели: „ Отнасяме се кардинално по този въпрос, не вършим разлика сред лицата. Всички имунитети е хубаво да бъдат давани непринудено, в случай че това не се случи, ще гласуваме „ за “.
Тя разяснява и настояването за отстраняването на Гешев поради неговата имитация „ да се измете политическият отпадък “: „ Това, което гледахме и слушахме във Висш съдебен съвет, съгласно мен е срам за правото. Първо, шест души поддържат и издигат Гешев. След това внасят искане за неговото премахване същите шест души. След по-малко от 24 часа отдръпват това искане. Очевидно това не са хора със лично мнение и не са лично мислещи лица – тези хора работят под някаква команда, то се вижда и от децата “, сподели Нинова и добави, че целият ден на диалог във Висш съдебен съвет е бил извънредно деградиран: „ Там не ставаше дума за право, това беше просташки диалог “.
Според водачът на Българска социалистическа партия първото искане за освобождението на Гешев е било много по-основателно: „ Но те го отдръпнаха, тъй като щяло доста да проточи процедурата, а те желаят бързо и незабавно махане на Гешев. Второто, да бъде отхвърлен основен прокурор за определение „ политически отпадък “, на мен ми наподобява доста пресилено. То в случай че е по този начин, половината парламент би трябвало да бъде уволнен от работа. Виждате депутатите какво вършат последните седмици – по какъв начин се наскърбяват, по какъв начин се плюят, какво знамение е в Народното събрание. Не мисля, че това е сериозното съображение “, изясни Нинова.
Попитана по отношение на измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Законът за правосъдната власт, които отвориха пътя към тази процедура и провеждането ѝ по нов метод, което разрешава основният прокурор да бъде освобождаван с 13 гласа, Нинова сподели: „ Изключително значимо ще е това решение, то може да обърне доста процеси, може да развърже доста проблеми, тъй като знаете, че болшинството в Народното събрание, т.е. не тъкмо болшинството, одобри със 17 гласа да бъде избиран основният прокурор, с 13 - да бъде освобождаван. Разбира се, това е ad hoc решение, единствено и единствено да бъде решен въпросът с личността на Гешев. От произнасянето на Конституционния съд доста ще зависи по какъв начин ще продължи процедурата във Висш съдебен съвет, извънредно значимо решение “, сподели водачът на Българска социалистическа партия и изрази вяра това решение да не се проточи във времето, тъй като това ще блокира процесите в правосъдната система.
На въпрос по отношение на опцията президента да върне за ново разглеждане разнообразни хипотези, Нинова отговори: „ Напълно е допустимо и е законно. Президентът може да реши да изчака решението на Конституционният съд “.
По отношение на спекулациите по отношение на Българска социалистическа партия, Нинова разяснява: „ ГЕРБ и Борисов усещат, че направиха неточност с държавното управление, което се случва, тъй като понасят доста рецензия. Търсят някакво опрощение, чух Борисов да споделя: „ Ами ние щяхме да създадем и друго държавно управление, но Нинова се дръпна от договарянията “. Познавам го този човек, доста борби водим дълги години. Той когато стартира да пропада, стартира да дърпа всички други със себе си. Виждате, че Българска социалистическа партия единствени стоим в профил на целия този безпорядък, задкулисие, сделки, стоим кардинално, поредно. Няма метод да не е изкушен да ни дръпне в казана. Така си го изяснявам: „ А бе, дайте да кажем нещо и за Българска социалистическа партия, пък те да се изясняват за какво по този начин са решили “, сподели Нинова.
Тя изясни аргументите за отдръпването на социалистите от диалозите с ГЕРБ в границите на първия мандат: „ Една от аргументите е, че когато говорихме по политики – оръжия за Украйна, Истанбулска спогодба и така нататък и ние казахме: „ Господин Борисов, ние с това няма по какъв начин да се съгласим и няма по какъв начин да участваме в такова държавно управление, което ще прави това “. Той тогава сподели: „ Вие участвайте, дайте тези гласове, с цел да създадем държавно управление, а по-късно бъдете „ срещу “ – аз ще го вкарам в Народното събрание и ще го решим с гласовете на Политическа партия и Демократична България “. Тоест ние да участваме в държавно управление, да понесем отговорността, да му бъдем смокиновия лист, а той ще си прави с плаващи болшинства каквото желае “, сподели Нинова и уточни, че времето го потвърждава.
Относно спекулациите от страна на ГЕРБ, че са били обсъждани имена на министри с Българска социалистическа партия и замесването на името на Георги Свиленски, Нинова сподели: „ Шегувахме се с Георги Свиленски, като чухме тази вест. Аз му споделям: „ Жоро, някъде си се схванал да ставаш министър и не си ми споделил “. А той ми сподели: „ Някъде си ме договорила за министър и не си ме питала “. И завършвам с тази тематика. Никога не сме стигали до имена и до министерства “, сподели водачът на Българска социалистическа партия и уточни, че на секундата е схванала, че Борисов си служи с машинация, казвайки: „ Дайте ми гласовете, а аз след това ще си върша каквото си желая “, по тази причина и социалистите са решили да се отдръпват.
Нинова разяснява и заплахата от създаващите се плаващи болшинства: „ Това, което се случва в този момент, е доста рисково за България. Започнаха да се взимат решения с плаващи болшинства. Най-важните решения в страната, да вземем за пример отделянето на следствието от прокуратурата, стана по предложение на ГЕРБ, само че импортирано от „ Възраждане “ и гласувано от Движение за права и свободи. Ние и ПП-ДБ, които са сътрудници с ГЕРБ – гласувахме „ срещу “. Аз видях с очите си по какъв начин ГЕРБ диктуваха текстове на „ Възраждане “ и „ Възраждане “ ги четат и по-късно си ги гласоподават. ПП-ДБ, които са в държавното управление, бяха „ срещу “. След това, гласуването на Делян Пеевски, ПП-ДБ – „ срещу “, ГЕРБ – „ за “ с Има Такъв Народ и Движение за права и свободи, а „ Възраждане “ им услужиха, като просто не гласоподаваха и смъкнаха кворума “, изясни водачът на Българска социалистическа партия.
И даде още един образец: „ И най-опасното – бюджетът. Най-важната тематика за България и за народа. Вчера, когато гледахме удължителният бюджет, 30 минути ГЕРБ атакуваха съдружния си сътрудник Асен Василев какъв брой е несръчен, по какъв начин не може да прави бюджети и не се гласоподава в ръководещо болшинство, а непрекъснато с някакви разнообразни плаващи болшинства. Предстоят значими за България решения, подобен вид държание е доста рисково. Ние сме минавали през плаващи болшинства, това значи неустойчивост, неустановеност, липса на вероятност. А България има потребност тъкмо от това – от непоклатимост и вероятност “, безапелационна бе Нинова.
Тя разяснява и изявлението си, че президентът Румен Радев е татко на хаоса в страната: „ Нарекох го по този начин, тъй като целият този безпорядък и неустойчивост от преди 2 години, стартира от него. Създаде Политическа партия, чухте в записите по какъв начин, изтъквам: „ Направихме ала-бала с президента на изборите, в случай че бяхме оставили хората да гласоподават, щяхме да сме 7-10% “ и „ Заходихме в ляво “, т.е. през Българска социалистическа партия. Той ги сътвори, хубаво, направиха добър резултат, направихме държавно управление, от първия ден стартира да смъква това държавно управление, дружно с Борисов към този момент в комбина. Свали това държавно управление с Борисов.  След това потегли с „ Левицата “. След това прави кметска партия, с цел да взе участие в локалните избори. Той няма право, само че и за „ Левицата “ нямаше, и за Политическа партия нямаше. Има време, само че нашето Изпълнително бюро към този момент обикаля из страната, посещаваме областите, срещаме се с общините и виждам кметове, които ни споделят, че ги викат на срещи, на диалози. Факт е, че това се прави. Президентът желае власт “, сподели Нинова.
И продължи: „ Защо споделям, че е татко на хаоса, тъй като в лакомията за още власт, в това служебните кабинети непрекъснато да ръководят, разруши системата, координира я по някакъв метод, тъй че той да е център на властта. А сме парламентарна република, властта би трябвало да е в Народното събрание, а той да се ограничи в пълномощията на президентската институция “, безапелационен бе водачът на Българска социалистическа партия.
На въпрос по отношение на нарушен ли е салдото в специфичните служби с назначенията от служебното държавно управление, Нинова отговори: „ Замисълът в Конституцията и в законите е да има съвместен надзор сред управляващите. Когато еднакъв източник на власт предлага и утвърждава, салдото е нарушен “, сподели тя и съобщи утвърждението си с смяна в Конституцията да се отстранен служебните държавни управления, като изясни, че Конституцията не е била замислена за това, което в този момент се случва и служебните държавни управления са били замислени като краткотрайно ръководство, чиято съществена цел е да прави избори: „ Ситуацията в страната докара до това служебните държавни управления да излязат надалеч отвън това, за което са основани в Конституцията. Например по време на служебните държавни управления се направи гигантска чистка в цялата страна. Уволнения от горе до долу. Това не е част от работата на служебния кабинет “, безапелационна бе тя.
Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява и тематиката „ Бюджет “ и уверението от страна на Асен Василев, че няма да се пипа Сребърният фонд и ще се постави предел за Фискалния запас: „ Съвсем не са задоволителни, въпреки че се веселя, че Асен Василев ми отговори позитивно да анулира текста на служебния кабинет на президента Радев, който искаше да харчат Сребърния фонд. Сребърният фонд не би трябвало да се пипа, ще изчезнат парите като от Здравната каса при Дянков и повече няма да ги забележим. Но това, което споделя Василев, напълно не е задоволително. 3% недостиг, в който са се фиксирали неистово, значи заледяване на приходите. Вижте с какъв брой се подвигна водата, тока, топлофикациите подвигат цените. Замразяването на приходите значи обедняване “, сподели Нинова.
„ Отхвърлиха ни нарастването на минималната заплата от 1 юли, отхвърлиха нарастването на майчинството втората година, отхвърлиха преизчисляването на пенсиите. Необлагаем най-малко, импортиран от Българска социалистическа партия – отхвърлено. Целият обществен пакет, който в този момент е нужен в тази рецесия в помощ на хората – всичко беше отхвърлено в този парламент, в този момент, от това болшинство – ПП-ДБ, ГЕРБ и другите партии, единствено ние гласувахме „ за “. С 3% недостиг като цел, това значи обедняване, обществени проблеми. Като някогашен министър на стопанската система съм доста обезпокоена от това, което прочетох през вчерашния ден – имаме спад от 12,6% през април в промишленото произвеждане, това е нечувано до момента, в случай, че когато ние управлявахме, май месец, тръгвайки си от държавното управление, бяхме преди всичко в Европейски Съюз по индустриално произвеждане. Сега – 12,6% надолу, което значи, че стопанската система създава това, което би трябвало да се дава за обществена политика “, сподели Нинова и добави, че другото обезпокоително е, че Еврозоната към този момент се афишира, че е влезнала в криза.
„ Големите въпроси са стабилизацията на стопанската система, с цел да има произвеждане и заслужено преразпределение на средствата по отношение на тези, които имат потребност от поддръжка в рецесията “, сподели в умозаключение водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР