Внесеният бюджет за 2023 година е провокация на експертите на

...
Внесеният бюджет за 2023 година е провокация на експертите на
Коментари Харесай

Хампарцумян: Внесеният бюджет е провокация на финансовото министерство към депутатите

Внесеният бюджет за 2023 година е провокация на специалистите на финансовото министерство към депутатите в Народното събрание. Това мнение изрази финансистът Левон Хампарцумян в ефира на Българска национална телевизия. 

Ако се сформира постоянно държавно управление, то ще има уговорката да влезе в по-разумни рамки, само че даже да няма, служебното държавно управление също би трябвало да сформира по-разумен бюджет с по-малък недостиг, уточни финансистът. " Министерството на финансите не дефинира политики, то извършва политики ", напомни той.

" Мисля, че една сериозна политическа мощ с вероятност и потенциал би трябвало да има по джобовете най-малко няколко оферти за министър на финансите, за министър председател, от позиция на рационалния управнически потенциал. Ти не можеш да заложиш на две или три персони ида зависиш от това по какъв начин са подредени техните ДНК спирали и характери ".

Политическото опълчване в България се изражда в личностни противодействия и по тази причина хората не са толкоз дейни в гласуването, счита финансистът. По думите му не може да приказваме за увеличение на налози, когато системите на ръководство са неефективни.

" Ние не можем да усилваме налозите и да сипваме вода в кацата без дъно. Преди да сме запушили кацата, да не тече отвред, няма какво да усилваме. Трябва да увеличим събираемостта, да не харчим пари за неефективни проблеми. Трябва да създадем процесите в стопанската система и страната по-ефективни, в това число и харченето на обществени пари. Трябва да ускорим оборота на парите в България, който е прекомерно муден ".

Левон Хампарцумян разяснява, че междинната класа в България от дълго време не заплаща налог 10%, а доплаща за редица обществени услуги - обучение, опазване на здравето и така нататък " Наивно е да мислим, е против 10% можем да получим скандинавски услуги. Наивно е и да мислим, че като стане 15% данъкът, услугите, които получаваме от обществените администрации, ще станат по-добри ".

Според Хампарцумян нарастването на лихвите ще е гладко и няма да има шоков резултат върху кредитополучателите.

" Това ще засегне хора, които са взели заем на ръба на опциите си. За тях няма да е шоково, само че ще стане мъчно и ще би трябвало да вървят в банката или институцията, от която са взели заем и да предоговарят изискванията по този начин, че да стане по-поносимо за тях ".

Той чака по-голямо повишаване на лихвите при ипотечните заеми. Финансистът разяснява още, че за релативно дълъг интервал от най-малко няколко години, равнищата на лихвите по заемите ще се задържат сред 4 и 7%.

" Инфлационните процеси водят до нарастване на заплатите, със забавяне и не с цялостна отплата. Но примерно в случай че заемът ти е поскъпнал със 100 лева и ти дадат 70 лева от горната страна върху заплатата, отново е основна помощ ", сподели Хампарцумян.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР