Внесена е жалба в базирания в Хага Международен наказателен съд

...
Внесена е жалба в базирания в Хага Международен наказателен съд
Коментари Харесай

Франция съдена за престъпления срещу човечеството заради ядрени изпитания

Внесена е тъжба в основания в Хага Международен углавен съд против Франция за закононарушения против човечеството с извършените нуклеарни тествания в южната част на Тихия океан.

Това разгласи опозиционният водач във Френска Полинезия Оскар Темару, който е някогашен президент на архипелага, представен от Агенция Франс Прес.

" С огромно възприятие за дълг и увереност, на 2 октомври ние внесохме тъжба в Международния углавен съд за закононарушения против човечеството ", разкри Темару.

" Този случай има за цел да подведе под отговорност всички живи френски президенти за нуклеарните тествания против нашата страна ", добави той по време на среща за Френска Полинезия, която е част от комисия на Организация на обединените нации с фокус деколонизацията.

" Ние го изискуем на всички хора , които починаха в резултат на нуклеарния колониализъм ", акцентира политикът.

Отвъдморската френска територия, на която живеят 290 000 души, през днешния ден е известна с туристическия остров Таити.

Но на атолите Муруроа и Фангатауфа бяха осъществени 193 нуклеарни тествания за интервал от три десетилетия до 90-те година на предишния век, когато тогавашният президент Жак Ширак приключва програмата.

Изпитанията във Френска Полинезия са измежду общо 210 теста - също в пустинята Сахара в Африка, пострадали са 150 000 цивилни и военни сред 1960 и 1996 година Хиляди от тях по-късно имат съществени здравословни проблеми.

Само към 20 от към 1000 души са внесли тъжби против Франция и са получили отплата.

Ние преглеждаме френските нуклеарни тествания като директен резултат от колонизацията, сподели Темару и добави, че тестванията са наложени на островитяните " с директни закани за налагане на военно ръководство , в случай че откажат ".

Темару, който поддържа самостоятелност от Франция, разгласи, че Франция " отхвърля и демонстрира неуважение " към оферти за договаряния от 2013 година

През 2010 година Франция прокара закон, който разрешава погашение на отплата на военни ветерани и цивилни , които са се разболели от рак вследствие на програмата за нуклеарни тествания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР