Внедряването на GPS базирана система за контрол и управление на

...
Внедряването на GPS базирана система за контрол и управление на
Коментари Харесай

GPS системите намаляват драстично кражбите на гориво от служебни коли

Внедряването на GPS основана система за надзор и ръководство на автопарка доста понижава кражбата на гориво от служебните транспортни средства. Или най-малко това демонстрират данните за последните две години на един от най-големите снабдители на сходни системи у нас Viasat Technology.

Общо за 2016 и 2017 година системата на компанията е засякла над 26 хиляди литра откраднати горива, само че през 2016 година са регистрирани 652 източвания на общо над 18 хиляди литра гориво. През 2017 година неналичията на горива са намалели двойно до малко над 8 хиляди литра, източени при 326 опита.

От Viasat Technology прецизират, че GPS основаната система на компанията съумява да засече кражбите на горива от служебни транспортни средства по два метода. Първият и най-популярен до неотдавна е посредством непосредствено източване от резервоара на служебния автомобил. Датчикът отчитащ равнището на гориво демонстрира, че то е намаляло без транспортното средство да е минало никакъв път.

Вторият метод за кражба е посредством зареждане на гориво на бензиностанция в персонален автомобил, вместо в резервоара на служебния. „ Много от чиновниците на бензиностанциите бдят за сходни обири, само че все пак злоупотреби се случват, изясняват от Viasat. - За благополучие механизмът за надзор на горива от Viasat Technology разрешава да се засече зареденото на бензиностанция гориво с постъпилото в резервоара”, допълват от компанията.

GPS системата на Viasat Technology употребява разнообразни способи за надзор на горивата според това дали транспортното средство е камион, строителна машина, земеделска техника, лек или лекотоварен автомобил. Специално подготвен екип на софтуерната компания се грижи за контрола на горива, в това число като изготвя доклади за разхода на гориво, следи за обири на гориво и осведоми потребителя.

Системата употребява капацитивни сензори от GPS проследяващи системи. „ Теоретично точността на този сензор може да доближи 99 %, при вярно оразмеряване и монтаж, изясняват от Viasat Technology. - При действителни съоръжения с отчитане на мъртвите зони изпод и от горната страна може да се подсигурява акуратност 2-3%. При внезапни промени за къси шпации от време (зареждания и източване на гориво) надалеч от мъртвите зони, точността може да доближи и теоретичната.” Капацитивните сензори са подобаващи за потребление при транспортни средства с огромен размер на резервоара като камиони, строителни машини, земеделска техника, снегопочистващи машини и други сходни с размер на резервоара над 100 литра. Собствениците на автопаркове, внедрили решението SmartTracker, могат да регистрират разхода на гориво на километър или на моточас, да записват обири или източвания на горива, като и да регистрират всички зареждания и източвания на гориво от резервоара.

 Пример за засечено източване на гориво посредством системата на Viasat

Софтуерът дава детайлна информация за направления, престой и пробег на колите в автопарка, дава информации за скорост, за разход и за източвания на гориво. Данните се опресняват на всеки 5 секунди, като системата предлага и автоматизирани вести със SMS, по електронна поща, през Skype.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР