Внаселените места на община Тунджа“ започват кукерските празници. Началото е

...
Внаселените места на община Тунджа“ започват кукерските празници. Началото е
Коментари Харесай

Започват кукерските празници в Oбщина Тунджа

Внаселените места на община „ Тунджа “ стартират кукерските празници. Началото е от 4 февруари, прецизираха от администрацията.
По традиция в първата събота и неделя на февруари първи честват Кукеровден в селата Калчево и Завой, а в село Хаджидимитрово кукерите ще играят единствено в събота.

За обитаемоте места със съхранени кукерски обичаи Кукеровден е огромен празник. Кукерите се събират и влизат във всяка къща, с цел да благословят стопаните за здраве и благодат, да прогонят злото и да възцарува положителното. Накрая – нормално през втория ден, всички се събират на площада, с цел да възпроизведат обичая заораване и засяване. Народното вярване гласи, че в случай че кукер не е играл в селото, годината няма да е берекетна и плодородна. Най-хубавото на кукерските празници в тунджанските села е, че в тях на драго сърце се включват доста младежи и деца.

График на кукерските празници в обитаемоте места на община „ Тунджа “:

4 февруари - Хаджидимитрово; 4-5 февруари - Калчево и Завой; 11-12 февруари - Веселиново и Победа; 18-19 февруари - Чарган, Кабиле, Челник; 26 февруари - Маломир; 4 март - Козарево; 4-5 март - Могила; 11-12 март - Стара река; 12 март - Дражево.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР