ВМРО предлага нов вид документ за самоличност карта българин за

...
ВМРО предлага нов вид документ за самоличност карта българин за
Коментари Харесай

ВМРО предлага нов вид документ за самоличност - карта българин

ВМРО предлага нов тип документ за идентичност " карта българин " за сънародниците ни зад граница. Това съобщи Юлиан Ангелов от ПГ " Обединени патриоти " по време на брифинг в Народното събрание. Той показа направените, дружно с специалисти и преподаватели адвокати, промени в Закона за българските персонални документи.

Законопроектът е квалифициран по образеца на Полша и Гърция. С новия документ се дава право на българите зад граница да живеят и работят в България. Срокът на годност на по този начин наречената " карта българин " е 10 години, само че искащите да останат могат да аплайват за нейното удължение до живот. Органът, който ще издава документа, е Министерство на вътрешните работи.

" Идеята на този законопроект е да подпомогнем нашите сънародници зад граница. Лицата, които са от български генезис на територията на Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия и доста други страни, да имат по-лесен достъп до родината майка ", изясни депутатът.

Според Ангелов по този начин ще се преодолеят демографските проблеми, проблемите на пазара на труда и компликациите по приемане на българско поданство.

Той посочи, че удостоверяването на български генезис ще става по реда на Закона за българите, живеещи отвън границите на България. С новата " карта българин " сънародниците ни ще могат да пътуват и безвизово, изясни още Ангелов. По думите му издаването няма да е обвързано със загуба на поданство от съответната страна на генезис, защото в доста страни, в които има български емигранти, двойното поданство не е позволено. Такъв образец е Австрия, уточни Ангелов.

Той разяснява още, че това е нов, друг документ за идентичност, който не дава право на глас .

" Целта му е в действителност да облекчи нашите сънародници зад граница, в това число и тези, които са от новата емиграция, които живеят от десетилетия на открито и са получили друго поданство ", изясни Юлиан Ангелов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР