ВМРО предлага да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни

...
ВМРО предлага да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни
Коментари Харесай

ВМРО предлага социална кошница с балансирани крайни цени на храните

ВМРО предлага да бъде направена обществена кошница с съществени хранителни артикули, осведоми пресцентърът на партията, като цитира обява на водача й и вицепремиер Красимир Каракачанов във фейсбук.

Във връзка с зародилия спор към цените на хляба и спекулациите, които избрани политически сили стартират измежду обществото, че през зимния интервал крайните цени и на други съществени артикули ще нарастнат доста, свиках за консултация специалистите на Вътрешна македонска революционна организация, е написал той.

Според тях в т.нар. обществена кошница би трябвало да влизат храни от първа нужда като самун, кисело и прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал вид " Витоша ", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет да има ясно написани ставки за облага на производител и търговец - мярка, която ще подсигурява уравновесени крайни цени, считат от Вътрешна македонска революционна организация.

Според политическата мощ маржът за търговците в тази ситуация не би трябвало да бъде по-висок от този за производителите. Така ще бъде допустимо стабилно развиване на производителите, прекъсване на безразборното повишение на цените от търговците, а крайният резултат ще са по-ниски цени на продуктите от обществената кошница.

Вътрешна македонска революционна организация считат, че ценообразуването би трябвало да се управлява от Комисията за отбрана на потребителите. От партията се стимулират с наредба, съществувала до 1 юни 2006 година от остарелия Закон за отбрана на потребителите и за разпоредбите за търговия, съгласно която се дава опция на Министерския съвет по изключение да дефинира наложителни правила за формиране и използване на цените на някои артикули и услуги. В в този момент настоящия Закон за защита на потребителя тази точка не попада, ето за какво в качеството ми на заместител министър-председател ще предизвиквам диалози с представители на всички браншове на хранителния отрасъл, синдикатите и съдружните ни сътрудници за постигането на консенсус по този по този начин значим и наболял за хората проблем, заявява Красимир Каракачанов, представен от партийния пресцентър.

Според него сходни бързи дейности ще донесат по-голяма обществена сигурност на българските жители и ще подсигуряват освен техните права като консуматори, само че и ще облекчат фамилния бюджет на семействата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР