ВМРО не смята, че Българската православна църква се намесва в

...
ВМРО не смята, че Българската православна църква се намесва в
Коментари Харесай

ВМРО разтревожени от гръцко-сръбски църковен алианс срещу Македония

ВМРО не счита, че Българската православна черква " се намесва в юрисдикцията на Сръбската православна черква " с решението на Светия синод на Българската православна черква да одобри молбата на " схизматичната Македонска православна черква " да поеме ролята на църква-майка. От партията не одобряват това мнение на Св. Синод на Гърция.

Патриотите намират позицията на гръцкия синод за ултимативна, погрешна и рискова за връзките в православния свят.

 Гръцката православна черква реагира на решението на БПЦ за Македония
Гръцката православна черква реагира на решението на БПЦ за Македония

Светият синод показва безпокойството си

От Вътрешна македонска революционна организация считат, че изказванията, че Македонската черква исторически е под шапката на сръбската, насаждат църковни интриги , които могат да върнат църковните връзки епохи обратно.

Патриотите напомнят, че Охридската архиепископия е потвърдено българска съгласно исторически обстоятелства . Те виждат в опита на гръцкия клир да я причисли към сръбската духовна територия, заплахата да се възроди гръцко-сръбското съглашателство срещу ползите на народа в Македония.

От Вътрешна македонска революционна организация приканват историческата правдивост да бъде възобновена.

В формалната позиция на партията написа, че Вътрешна македонска революционна организация " съзнавайки автономността на църквата и отделяйки напълно църковния от политическия живот " обръщат внимание на историческите обстоятелства.

 БПЦ взема решение за Македонската черква
БПЦ взема решение за Македонската черква

Охридската епископия желае да бъде приета за самостоятелна

Според патриотите единствено и само историческите обстоятелства би трябвало да бъдат взети под внимание при бъдещите диалози за статута на Македонската православна черква.

От Вътрешна македонска революционна организация са на мнение, че мнението на Св. Синод на Гръцката православна черква възражда от дълго време забравени стандарти и тревожи с исторически аналогии от времето на българо-гръцкия църковен спор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР